Deze wandeling heeft een totale afstand van 1O kilometer en start aan de abdij van Tongerlo, gelegen in de Abdijstraat 40 in Tongerlo-Westerlo, waar trouwens een parking voorzien is voor je wagen. De wandeling is bewegwijzerd door middel van rechthoekige rood-witte borden voorzien van nummers.

De te volgen nummers die je onderweg na elkaar moet passeren zijn: 1 (je startplaats) – 5 – 6 – 21 – 20 – 16 – 130 – 131 – 19 – 13 – 12 – 14 – 183 – 10 – 9 – 8 – 7 – 4 – 3 – 2 en uiteindelijk kom je dan weer terug aan nummer 1.

De wandeling in het kort samengevat: je vertrekt op de parking van de abdij Van Tongerlo, en door de adbij ga je naar het Sportacentrum. Vervolgens neem je richting “de Zeven Dreven”, over de Asberg naar de Nete. Langs de Grote Nete kom je zo aan het kasteel de Merode. Je kiest hier verder te stappen richting Bergom, aan de kerk sla je linksaf en uiteindelijk stap je verder langs een lange dreef tot je in het centrum van Westerlo komt.

Terwijl je door het centrum stapt, kom je langs het gemeentehuis (kasteel Jeanne de Merode),en vervolgens langs de jeugdherberg en via een smal padje (juist voorbij een verkeersdrempel rechts) kom je aan het Hof (restaurant). Tot slot ga je langs de Boerenkrijglaan terug naar de parking van de abdij.

De bezienwaardigheden langsheen deze tocht zijn:

  • de Abdij van Tongerlo, welke een norbertijnenabdij is, die gesticht werd in 1130
  • de Grote Nete, welke een zijrivier van de Nete is in het stroomgebied van de Schelde
  • Kasteel de Merode, waarvan het oudste gedeelte van het huidig kasteel dateert uit de 16de eeuw

Met dank aan de dienst Toerisme Antwerpen

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Toerisme Provincie Antwerpen, en de foto’s werden genomen door De Backer Mie.