Met de feestdagen in zicht, wil ik jullie vandaag kennis laten maken met een lekkere soep. Wanneer ik eraan denk hoe we die vroeger maakten tijdens de kooklessen van de toenmalige KWB, word ik meteen terug gekatapulteerd naar de vorige eeuw.
Frank Verleyen was in die lang vervlogen dagen onze meesterkok, en hij leerde ons tijdens een zestal lessen alle kneepjes van het vak, gaande van de aperitief met hapjes, over naar de soep, het voorgerecht, de hoofdschotel en het dessert. De foto doet deze lekkere soep niet alle eer aan, maar wanneer je de soep zelf maakt zal je zien aan de reacties van je tafelgenoten, dat je een hun een zeer lekkere schoep hebt voorgeschoteld.
Tijdens de zesde en tevens laatste les mochten alle deelnemende kandidaten hun beste beentje voorzetten om een lekkere maaltijd voor te schotelen voor onze vrouwtjes.
Benieuwd hoe de soep klaar gemaakt moet worden, lees dan even verder vooraleer je de keuken induikt. Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt voor 4 personen:
- 2 stelen preiwit
- 4 stengels witte selder zonder blad
- 2 uien
- 2 teentjes look
- 1 aardappel
- 1 liter kippebouillon
- 1 kleine bokaal asperges
- 1 eierdooier
- 100 ml room
- gehakte peterselie
Nu nog even de werkwijze lezen, en straks serveer je een lekkere soep tijdens de komende feestdagen:
Stoof de gesneden ui, selder en prei in wat boter, voeg de look toe, de in stukjes gesneden aardappel,kruiden met wat peper en zout, en overgiet vervolgens met de kippebouillon en het sap van de asperges.
Laat de soep 10 min zachtjes koken om ze daarna te mixen.
Voeg de eierdooier en de room toe, en hou de soep onder het kookpunt nu.
Voeg de in kleine stukken gesneden asperges toe en de gehakte peterselie.
Eventueel op smaak brengen met peper en zout.
Met dank aan Frank Verleyen om me het recept (Copyright © Frank Verleyen) van deze lekkere soep te bezorgen.
Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.