Voor alle duidelijkheid: de naam Bouillabaisse, is een Provençaals gerecht, dat typerend is voor de stad Marseille en bestaat uit verschillende soorten van gekookte vis, zoals kabeljauw, tongen, enz… en men vermoedt dat de oorsprong mogelijks terug gaat tot in de Griekse Oudheid. Vandaag leer ik jullie de Bouillabaisse klaarmaken op de wijze van de mama van Sabine.

Benodigdheden:

  • 500 gram kabeljauwfilets
  • 2 gefileerde tongen
  • 250 gram garnalen
  • 1 kilogram mosselen
  • 1 glas droge witte wjn
  • 2 preiwitten
  • 1 venkel
  • 2 tomaten
  • 1 ajuin
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 mespunt saffraan
  • 1 soeplepel bloem
  • peper en zout
  • boter
  • room
  • stokbrood

 

Werkwijze:

Hak de preiwitten en de venkel in grove stukken.

Pel de tomaten en snij ze in stukken.

Stoof de groenten in wat boter gedurende 15 minuten en voeg er de fijn gesneden look aan toe.

Roer de bloem door de groenten, laat even bakken en voeg er de visbouillon aan toe. Laat alles koken en kruid met peper en zouten saffraan; en voeg er de wijn ook aan toe.

Laat de vis gaar worden in de soep.

Voeg er tenslotte de garnalen en de room aan toe en breng de soep op smaak.

Dien de soep heel warm op en serveer samen met het stokbrood.

 

Met dank aan Sabine De Poorter van wie ik het receptenboekje van haar mama mocht inkijken en gebruiken om enkele recepten te publiceren op mijn website.