Begin april is het ongeduldig afwachten op de komst van de wilde boshyacint. Wij geven je enkele hotspots in Scheldeland mee, waar je alvast kan beginnen met je zoektocht naar blauwpaarse bloementapijten! Ook dit jaar staan we weer allemaal te trappelen om de mooie paarsblauwe boshyacinten te bewonderen. Scheldeland heeft op eigen grondgebied maar liefst twee bossen waar de blauwe kousjes in het voorjaar zorgen voor een kleurrijk schouwspel. Kies eens niet het drukke Hallerbos, maar bezoek één van onze rustige bossen.

Je hebt de keuze uit twee verschillende locaties:

Het Kravaalbos in Meldert is een verscholen natuurpareltje, gelegen op de grens van twee provincies. Het bos maakt deel uit van het vroegere koolwoud. Ook door de steengroeven kreeg het bos tijdens de middeleeuwen grote bekendheid. De wilde hyacinten toveren het bos om tot een echt magisch blauwpaars tapijt.
Vervolgens kan je ook kiezen voor het Neigembos in Neigem. Elk voorjaar zorgen de boshyacinten ook hier voor een heel bijzonder landschap. In de lente kleurt het bos niet alleen paarsblauw, maar ook geel en wit door de wilde narcissen en daslook. 
Ik koos vandaag voor de wandeling in het Neigembos. Deze nieuwe wandellus heeft een totale afstand van 8 kilometer en start aan het Neigembos. Je wagen kan je parkeren op de parkeerplaats Neigembos, Bevingen 20, 9400 Ninove. Maar ook met de bus of trein kan je deze plek makkelijk bereiken. Deze wandeling bestaat uit de volgende knooppunten: 13 – 14 – 16 – 15 – 14 – 13 – 11 – 10 – 4 12 – 13.
Al wandelend kom je door het glooiende bos en kan je genieten van de prachtige omgeving met als blikvangers de kapel van Bevingen en het Kasteel van Neigem. Goed om te weten is, dat dit bos een restant is van het oude ‘Kolenwoud’, dat in de Romeinse tijd liep van Picardië in het noorden van Frankrijk tot aan de provincie Brabant. Hou er echter ook rekening mee dat het reliëf hier schommelt tussen 20 en 90 meter. Diepe holle wegen verklappen de lange geschiedenis van het bos.
Bron: Toerisme Scheldeland – Nieuwsbrief april 2019.
Met dank aan de dienst Toerisme Scheldeland, waar je een PDF-versie van deze wandeling kan downloaden.
Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.
Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.