Wanneer we praten over de stad Aalst, dan denken we meteen aan de jaarlijkse carnaval die de stad 3 dagen lang in de schijnwerpers plaatst. Maar deze stad, die aan de oevers van de Dender ligt, heeft veel meer in petto dan enkel het driedaagse feestgedruis. De stad telt heel wat mooie gebouwen en onverwachte plekjes; maar bovendien is er een leuk museum en tal van winkels. Daarenboven kan je af en toe eens lekker verpozen op één van de vele terrasjes van de horecazaken; of kom je helemaal tot rust in het mooie park dat aan de stadsring ligt.

Wat veel mensen echter niet weten, en zeker al de jongere niet is, dat de stad Aalst het zwaar te verduren kreeg in tijden van de Eerste Wereldoorlog. 2018 Was het jaar van de herinneringen aan den Grooten Oorlog, aangezien het 100 jaar geleden was dat ons land onderdrukt werd door de Duitse bezetters; en omdat dit nooit zou vergeten worden heeft de dienst Toerisme Scheldeland een brochure uitgebracht met als titel 100 jaar Groote Oorlog – Wandelen in Scheldeland.

De brochure neemt je mee naar 4 steden die het heel zwaar te verduren hadden; en naast de stad Aalst word je meegenomen naar Dendermonde, Liezele en Bornem. Telkens krijg je een wandeling voorgeschoteld waarbij je langs de belangrijkste plaatsen uit die oorlog passeert. Vandaag neem ik jullie mee op een wandeling doorheen de stad Aalst, welke 5 kilometer lang is exclusief de parkwandeling, die je op dezelfde dag of eventueel op de tweede dag kan doen, indien je ervoor koos om te overnachten in deze stad.

Mijn vrouw en ik hebben ook gekozen voor de tweede overnachting en boekten een kamer in het 4* Tower Hotel, dat zich op wandelafstand van de Grote Markt bevindt, dus dat is alvast een extra troef. Bij het hotel zijn parkeerplaatsen voorzien, zodat je je wagen veilig kan parkeren tijdens je verblijf, wat je vakantie zorgeloos maakt. De extra troeven van het hotel zijn het vriendelijke en behulpzame personeel, en de balie die 24 uur bemand is, wat dan weer voor een veilig gevoel zorgt.

De ruime en verzorgde kamers zijn makkelijk bereikbaar via de trap of met de lift, en ’s nachts kan je genieten van een goede nachtrust. Opstaan en langzaam wakker worden doe je ’s morgens met een heerlijke koffie die je op de kamer kan zetten. Het uitgebreide ontbijt wordt dan geserveerd op de zesde verdieping van het hotel, waar je een panoramisch overzicht heb over de stad Aalst. En vergeet zeker niet om ’s avonds na je restaurantbezoek nog wat na te praten in de bar, terwijl je geniet van een lekker biertje, een glas wijn, enz…

De wandeling start op de Grote Markt, en voor diegenen die geen hotel zouden boeken, is er een gratis parking op het Hoveniersplein, aan de Houtkaai en in de Zwembadlaan. Vooraleer je de wandeling start, kan je best de brochure bestellen bij de dienst Toerisme Scheldeland via deze link. Daarin staat de volledige route beschreven, en nemen de bijbehorende teksten je als het ware mee naar de periode van toen.

Bron: stadswandeling Aalst van reisroutes.be en 100 jaar Grote Oorlog van dienst Toerisme Scheldeland.

Met dank aan reisroutes.be en dienst Toerisme Scheldeland.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.