Toerisme Scheldeland heeft een hele mooie brochure uitgebracht, waarin negen wandelroutes beschreven staan die je meenemen langsheen verschillende waterwegen.

Vandaag kan er 10 kilometer gewandeld worden, waarvan een deel langsheen de oevers van de Zenne. Deze rivier die uitmondt in de Dijle, ontspringt ergens in Naast in de provincie Soignies in Wallonië. Tot zover de aardrijkskundeles voor vandaag.

Op het Hombeeks Plateau, dat dicht bij de stad Mechelen ligt en zich uitstrekt over de dorpen Heffen, Leest en Hombeek, worden op de vruchtbare zandleemgronden heel veel groenten geteeld op de verschillende akkers. Opvallend is dat de Zenne zich hier een weg doorheen het plateau meandert; en op de oevers met de waterrijke vlakten aan beide zijden van deze rivier zie je nog heel wat koeien en paarden grazen.

Start en aankomst liggen op het dorpsplein van Leest, waar er trouwens ook een gratis parking voorzien is. De wandeling is in een lusvorm samengesteld aan de hand van deze opeenvolgende knooppunten: 63 – 271 – 270 – 55 – 54 – 53 – 12 – 291 – 56 – 54 – 55 – 43 – 42 – 46 – 59 – 60 – 61 – 273 – 63. De wandeling is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens; en bij nat weer is het goed om je te voorzien van stevige wandelschoenen.

Aangezien dit traject op het wandelnetwerk ‘Rivierenland’ ligt, kan je bij de dienst Toerisme deze wandelnetwerkkaart en wandelbrochure bestellen voor slechts 8 euro. Trouwens alle wandelnetwerkkaarten en wandelbrochures zijn te koop via www.scheldeland.be/webshop


Wat je zeker niet mag missen tijdens je wandeling:

  • de Zennevallei en het Zennegat, waar de Zenne in de Dijle stroomt
  • paardenmelkerij De Beck, waar er sinds 1997 paarden worden gemolken

Eten en drinken kan je hier:

Zin om wat langer te genieten van deze mooie streek?:

  • B&B ’t Plein, dat op een boogscheut van Mechelen ligt en beschikt over drie gastenkamers

Bron: Toerisme Scheldeland, langs Schelde, Dender en Rupel

Met dank aan de dienst Toerisme Scheldeland