Het is altijd even afwachten wannéér ze er weer zijn, maar àls ze er zijn… hmmmm… de asperge. In Noord-Limburg domineren ze van ongeveer april tot 24 juni de menukaarten van restaurants en thuiskoks. En omdat ze in Noord-Limburg zoveel geteeld worden en omdat er zo veel te zien en te beleven is rondom de asperge, is het een perfecte bestemming voor een weekend weg of voorjaarsvakantie.

Alleen al via de veiling in Venlo gaan er jaarlijks 600 miljoen kilo asperges over de toonbank. Naar schatting wordt ongeveer eenzelfde hoeveelheid aan huis verkocht. De kenmerkende borden met ‘asperges te koop’ wijzen vanaf begin april de weg.

Het is niet toevallig dat er zo veel asperges geteeld worden in Noord-Limburg. De inwoners zijn overwegend katholiek en de gezinnen dus groot. Bij verdeling van de boerderij onder de kinderen waren er vele hoofden om over te verdelen. Met kleine stukken grond een belegde boterham verdienen was een uitdaging. Zo ontstond rond 1945 de champignonteelt én kwam de aspergeteelt verder tot wasdom. Dat Noord-Limburg een schrale zandgrond heeft speelt natuurlijk ook mee, want daar groeien ze het beste.


Proeven


Vers zijn asperges natuurlijk het allerlekkerste. En in Noord-Limburg zijn de asperges verser dan vers; vaak gaan ze recht van het land in de pan. De restaurants in de streek maken er zowel traditionele als moderne smaakbelevingen van. Asperges (of ‘sperjus’ zoals de lokalen ze noemen) met ham en ei blijft populair maar sterrenrestaurant Valuas in Venlo maakt er aspergekroketten van, Graanbranderij de IJsvogel maakt aspergelikeur en IJssalon Clevers in Grubbenvorst maakt zelfs asperge-ijs.


Beleven


De verschillende aspergefiets- en wandelroutes laten kennis maken met de teelt, voeren langs kunstwerken, restaurants en langs boerderijen waar asperges aan huis verkocht worden. En er worden in het seizoen veel asperge-evenementen georganiseerd zoals de aspergefietsvierdaagse, verschillende aspergemarkten en tentoonstellingen. Ook zijn er diverse telers die hun bedrijven openstellen voor bezoekers. Er is zelfs een speciaal aspergemuseum in Noord-Limburg, gevestigd in Museum de Locht.

Noord-Limburgers houden zó veel van asperges dat ze ze het liefste willen delen, want dat kenmerkt de inwoners van de streek; bourgondisch en gastvrij.


Over Liefde voor Limburg

Liefde voor Limburg is een merk van Leisure Port, dat ontstaan is uit een samenwerking tussen gemeentes en meer dan 400 ondernemers in recreatie en toerisme. Onder de vlag ‘Liefde voor Limburg’ wordt Noord-Limburg en Leudal vermarkt als regio waar een dag uit of een vakantie goed besteed is.

Het aanbod van recreatie en toerisme is verzameld op de website (www.liefdevoorlimburg.nl), de Liefde voor Limburg route-app die gratis te downloaden is, meer dan 90 digitale informatiepunten in Noord-Limburg en in folders en ander printmateriaal. Met meer dan 250 gratis fiets- en wandelroutes, honderden uitjes, evenementen, culinaire- en overnachtingsadressen is Liefde voor Limburg dé plek voor consumenten uit binnen- en buitenland om zich te oriënteren op een vakantie.  

Met bijna 5 miljoen overnachtingen en 28 miljoen dagbezoeken is Noord-Limburg een toeristische regio van formaat. Na Gelderland is Limburg de meest populaire bestemming voor binnenlandse vakanties.


Bron: Persbericht Liefde voor Limburg.

Met dank aan Liefde voor Limburg en in het bijzonder aan Mevrouw Jeske van Gerven, van wie ik dit persbericht mocht publiceren.

Info betreffende de bijgevoegde foto’s: © Liefde voor Limburg.