Bij onze noorderburen bestaan reeds tal van skeelerroutes in de verschillende provincies. Je vindt ze terug op de plaatsnaam en hebt ook de keuze betreffende de afstand van de route. Sommige van die routes gaan ook over wegen waarbij je rekening moet houden met de automobilisten. Daarom is het heel belangrijk dat je jezelf goed beschermt tegen mogelijkse valpartijen. Een goede skeelerhelm en een beschermset voor polsen, ellebogen en knieën zijn zeker een must. Zorg tenslotte ook steeds dat je opgemerkt wordt en draag fluorescerende kledij.

Vlaanderen kon natuurlijk niet achterblijven. Daarom werd zaterdag de eerste skeelerroute in Limburg officieel geopend. De route verbindt de stad Hasselt met Genk, en bestaat uit verschillende combineerbare lussen. Verder is de route bewegwijzerd en in totaal bijna 90 kilometer lang. Hiermee heeft Vlaanderen zijn allereerste skeelerroute. Mocht het zijn dat deze nieuwe skeelerroute aanslaat bij het publiek, dan zullen er in de toekomst ongetwijfeld nog meer routes volgen.

De ontwikkeling van de routes werd besproken met ervaren skeeleraars, wat er voor gezorgd heeft dat de lussen via veilige wegen, op een geschikte ondergrond en langs heel wat mooie plekken lopen. In beide steden kan men starten vanop meerdere plaatsen en is er steeds een keuze betreffende de afstand naargelang het niveau. Aan elke startplaats kunnen de skeeleraars hun traject uitstippelen, waarna pijltje onderweg hen de weg toont.

Starten in Genk doe je aan parking 2 aan C-mine, SportinGenk park of aan Sport Vlaanderen Genk. Starten in Hasselt kan aan de Alverberg, het Kapermolenpark, Sport Vlaanderen Hasselt of aan de brug aan parking P IJzerweg-Oost. Keuze genoeg dus.

Bron: Persbericht Weekend Knack, editie maart 2021.

Met dank aan Weekend Knack voor deze publicatie.

Info betreffende de foto’s op deze pagina:  © Getty voor Weekend Knack.