Maak je klaar om samen met mij het typische polderlandschap van Kruibeke te ontdekken, terwijl je onderweg geniet van de getijdennatuur, de elzenbroekbossen en het weidevogelgebied. Wist je dat Bazel in de lijst van de vijftig mooiste dorpen van Vlaanderen staat?

Die positie heeft dit dorp in het Waasland dubbel en dik verdiend. Startpunt van deze route is de Sint-Petruskerk, welke gelegen is op het pittoreske Koningin Astridplein. Op dit plein vind je trouwens verschillende cafés en restaurants waar je voor of na je wandeling steeds terecht kunt. De wandeling kan je hier in PDF-formaat afprinten.

Aan de kerk vind je trouwens ook een infobord waar de route duidelijk op beschreven staat. Rond de kerk en in de Dorpstraat vind je ook heel wat parkeerplaatsen, waar je je wagen gratis kan parkeren. De route ie bewegwijzerd met zeshoekige bordjes met als opschrift ‘Kruibeekse Kreek wandelroute’. Op het Koningin Astridplein vind je trouwens het eerste bordje van deze wandeling.

Bij het verlaten van de Lange Gaanweg kom je meteen op een onverharde weg doorheen de Polders van Kruibeke. Hier kom je helemaal tot rust want naast de totale stilte is het geluid van de vogels het enige wat je hier echt hoort.

De nieuw aangelegde ringdijk tussen de Scheldeoever en de woonkernen van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde zorgt ervoor dat het Scheldewater binnen de grenzen van het gecontroleerde overstromingsgebied blijft. het aangelegde asfaltpad nodigt de fietsers en wandelaars uit om zich ver weg van alle verkeersdrukte tussen de genoemde plaatsen te verplaatsen.

Het veer Bazel – Hemiksem brengt wandelaars en fietsers naar de overkant van de Schelde, en in Hemiksem kan je dan de aansluiting met de waterbus richting Antwerpen nemen. De waterbus doet er 30 minuten over en heeft een tussenstop in Kruibeke.

Op de terugweg is de Barbierbeek je metgezel, en op de Verkortingsdijk kom je oog in oog te staan met de Arcade. Dit kunstwerk was een idee van Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh, die ook reeds het Doorkijkkerkje op hun palmares hebben staan.

Als afsluiter van deze mooie wandeling passeer je door het park en het kasteel van Wissekerke, een waterburcht die dateert uit de 10e eeuw en gebouwd werd op de verdedigingslinie rond Antwerpen.

Bron: officiële website van de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen (Routen).

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.