de backer mie 2de backer mieAangezien de streek rond Kalmthout heel wat in petto heeft voor de wandelaar, stel ik vandaag 5 verschillende wandelingen aan jullie voor. Aan jullie dus de keuze tussen een wandeling langs boerenwegeltjes, sprookjesachtige bossen of langsheen de statige woningen.

Vooraleer je van start gaat met één van de vijf wandelingen, kan je best het routekaartje van deze tochten downloaden op www.toerismekalmtout.be. In onderstaande lijst kan je je keuze maken uit de verschillende wandelingen:

1) Wandelpad tussen staties:
Deze wandeling van 7 kilometer brengt je via opeenvolgende knooppunten van het station in Kalmthout naar het station in Heide. De bordjes van het wandelnetwerk Antwerpse Kempen zijn voorzien van de kleuren wit / bruin en in deze volgorde moeten ze afgestapt worden: starten aan nummer 95 en daarna 97 – 71 – 69 – 68 – 67 – 99 – 14 – 13 – 11 – 10 – 9 – 18  en 19 volgen, tot wanneer je het station van Heide bereikt.

Onderweg kan je genieten van:
1) Het Arboretum

2) Kasteel in de Kastanjedreef
3) De Kalmthoutse heide
4) Het Bijenteeltmuseum
5) De Withoefse heide
6) Tearoom De Raaf
7) Restaurant De Heihoeve
8) Restaurant Crepes and Stones

2) Wandelpad Suske en Wiske:
In totaal moet er 9 kilometer gewandeld worden in een lusvorm met start en aankomst aan het station van Heide; en deze wandeling is grotendeels beschikbaar voor kinderwagens en rolstoelgebruikers. Starten doe je aan knooppunt 19 en opeenvolgend wandel je in de richting van knooppunt 18 – 9 – 55 – 8 – 7 – 4 – 5 – 25 – 24 – 22 – 21 – 20 tot je na enkele uren weer aankomt aan knooppunt 9.

Onderweg kan je genieten van:
1) De Withoefse heide

2) De residentiële wijk Dennendaal waar je mooie huizen kan bekijken
3) Het Provinciaal Suske en Wiske Kindermuseum
3) Tearoom De Raaf
4) Fietsvriendelijk café ’t Centrum

3) Wandelpad De Maatjes, een wandeling op de grens tussen Nederland en België:
Voor deze wandeling van 6 kilometer doorheen de natuur, word je verwacht aan Visvijver De Maatjes, waar er trouwens voldoende parkeergelegenheid voorzien is voor je wagen. Aan de visvijver kan je genieten van een heerlijke picknick terwijl je uitkijkt op de vijver; ofwel kan je dat na de wandeling doen. Tenzij je liever opteert voor een lekkere maaltijd in een nabijgelegen bistro. Alles kan en alles mag. Stap in de richting van knooppunt 86 en volg daarna de knooppunten 17 – 38 – 36 – 99 – 2 – 1 – 87 en tot slot richting 86 tot wanneer je opnieuw aan de Visvijver bent aangekomen.

Onderweg kan je genieten van:
1) Een heerlijke picknick aan Visvijver De Maatjes, Hanneke Wiewau, Kalmthout

2) Natuurreservaat De Maatjes
3) De Kleine Beek
4) De Berkenbeek
5) Uitkijktoren De Klot

4) Wandelpad Klein Zwitserland:
Programmeer Putsesteenweg 131, Kalmthout in je GPS en deze brengt je dan automatisch naar je vertrekpunt voor een wandeling van 4,5 kilometer doorheen woonwijk Klein Zwitserland en de Withoefse Heide. Onderweg passeer je tal van bistro’s, cafeetjes en picknicktafels. Kortom, deze wandeling is voor alle levensgenieters en is bovendien ook geschikt voor kinderwagens en rolstoelgebruikers. Iedereen van harte welkom dus!

Het ganse traject verloopt op verharde wegen, maar kan tussen knooppunt 10 en 18 uitgebreid worden met een stukje onverhard. Daarvoor hoef je enkel na knooppunt 10 in de richting van knooppunt 9 en 18 te stappen. De verharde route loopt via deze knooppunten: stap in de richting van knooppunt 10 en begeef je vervolgens naar 18 – 19 – 16 – 83 – 11 en 10.

Onderweg kan je genieten van:
1) Klein Zwitserland

2) De Withoefse Heide
3) Fietsvriendelijk café ’t Centrum
4) Restaurant De Heihoeve

5) Restaurant Crepes and Stones

5) Wandelpad Zwanenberg:
Deze vijfde en laatste wandeling in en rond Kalmthout vertrekt en komt na 10 kilometer weer aan bij het Strijboshof, Achterbroeksteenweg 69. In totaal moet er 10 kilometer gestapt worden en ook hier kunnen gezinnen met kinderwagens en rolstoelgebruikers volop genieten. Start aan knooppunt 79 en begeef je daarna naar de volgende knooppunten: 78 – 96 – 74 – 75 – 76 – 10 – 77 – 78 en tot slot naar 79. Kom je liever met de trein, geen probleem want het station is gelegen ter hoogte van knooppunt 96.

Onderweg kan je genieten van:
1) De Kalmthoutse Heide

2) Domein De Greef
3) Kasteel Boterberg
4) De St. Jacobskapel
5) Bistro Den Druivelaer
6) Taverne Strijboshof

Met dank aan de dienst Toerisme Kempen
Met dank aan de dienst Toerisme Kalmthout

Info betreffende de foto’s:© Copyright Toerisme Provincie Antwerpen en beide foto’s werden genomen door De Backer Mie