De Noordzee, De IJzer, De Leie, De Damse Vaart en andere waterwegen bieden prachtige mogelijkheden om van te genieten. Naast het mooie uitzicht kun je ook de lokale flora en fauna bewonderen. De beste manier om deze waterwegen te verkennen is door middel van ontspannende fiets- of wandelroutes langs hun oevers.

IJZERBROEKENFIETSROUTE (49,7 kilometer).

‘ Genieten van absolute stilte en rust aan de IJzer’

De fietstocht begint bij het UNESCO-werelderfgoed Belfort in Lo. Je fietst over rustige wegen naar de Knokkebrug over de IJzer en volgt het Kanaal Ieper-IJzer met uitzicht op het Merkembroek, een vogelrijk gebied.

In Reninge verken je de IJzerbroeken, die vaak onder water staan in de winter, en maak je een stop bij de Fintenele. Stavele is omringd door water, en na het oversteken van de IJzer klim je naar de IJzervallei en fiets je via Gijverinkhove naar het centrum van Avelgem. De route gaat vervolgens door het stille polderdorp Lampernisse en leidt je via trage wegen terug naar Lo.

Meer info via deze link: www.visitwestvlaanderen.be/ijzerbroekenfiztsroute

WESTKUSTFIETSROUTE (48 kilometer).

‘ Fietsen aan de Noordzee en langs kanalen’

De Westkustfietsroute biedt een diverse ervaring langs de Westkust. Je fietst langs de zee in De Panne, door duin- en natuurgebieden in Koksijde, langs de IJzermonding met de jachthavens van Nieuwpoort, en via het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke naar de historische stad Veurne.

Onderweg kun je via bezoekerscentra, musea en uitkijktorens ontdekken wat deze
regio zo uniek maakt. Meer info via deze link: www.visitwestvlaanderen.be/westkustfietsroute

 

VLASLEIEFIETSROUTE (42 kilometer).

Prachtplekken voor een idyllische selfie aan de Leie’

De Leie vormt de rode draad van deze route. In Kortrijk verkennen we Texture en ontdekken het verhaal van vlas en textiel. Langs de Leie lijken sommige roterijen in de tijd te zijn bevroren. Soms maken we een omweg langs oude Leiearmen, zoals in Bavikhove, Ooigem en Sint-Baafs-Vijve – perfecte plekken voor schilderachtige selfies.

De drietrapssluis in Ooigem is een indrukwekkend staaltje bouwkunst. Na de linkeroever te hebben verkend, steken we over naar de rechteroever en passeren we de Zavelput in Beveren-Leie. In het centrum van Harelbeke verlaten we de Leie en doorkruisen het provinciedomein De Gavers, om vervolgens het jaagpad van het kanaal Bossuit-Kortrijk te volgen terug naar de stad Kortrijk.

Meer info via deze link: www.visitwestvlaanderen.be/vlasleiefietsroute

DAMSE VAART WANDELROUTE (11,8 kilometer).

‘Historische en pittoreske plekjes langs de Damse Vaart’

De Damse Vaart wandelroute neemt je mee door het uitgestrekte polderlandschap tussen Damme en Oostkerke. Je wandelt langs bomenrijen, oude dijken en het rechte kanaal van de Damse Vaart, en ontdekt zo de schoonheid van het historische centrum van Damme en het schilderachtige Oostkerke.

Onderweg kom je langs bezienswaardigheden zoals De Sifon, het kasteel en de dorpsmolen van Oostkerke, het Verbrand Fort, het natuurreservaat Romboutswerve en de Stadswallen.

Meer info via deze link: www.visitwestvlaanderen.be/damse-vaartwandelroute

 

Bron: Magazine Visit Westvlaanderen, Fietsen & Wandelen in de Lekkerste provincie, editie 2023.

Met dank aan: Westtoer en in het bijzonder aan de Heer Bavo Delbaere en  Visit West-Vlaanderen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Westtoer,© Copyright Jan D’Hondt (ateljé D).