Tongeren wordt terecht de oudste stad van België genoemd, want vanaf 15 jaar voor Christus ontwikkelde de stad zich als een Gallo-Romeinse burgernederzetting. Op de Grote Markt kijkt Ambiorix, koning van de Eburonen, over de stad uit; en enkele straten verder vind je het Teseum, een museum boordevol religieuze kunstschatten van de Lage Landen. Kortom, een stad met een verleden, een heden en een toekomst.

Wie er voor kiest om de historische binnenstad te ontdekken kan een keuze maken uit 3 Mijlpaalroutes, die je meenemen doorheen de geschiedenis en het rijke erfgoed van Tongeren. Je hoeft enkel de stapstenen met de letter ‘M’ te volgen.

Onderweg wandel je voorbij eeuwenoude monumenten zoals de middeleeuwse Moerenpoort, waar er een museum is die je alles vertelt over het oorlogsverleden van de eerste stad. Er is een leuk spelletjes- en geurenparcours voorzien voor de kinderen; en boven op de toren kan je genieten van een mooi uitzicht.

De routes brengen je ook langsheen religieuze toppers zoals het begijnhof, dat werelderfgoed is; de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, die bekend staat als één van de mooiste gotische religieuze bouwwerken van België. Het Teseum met archeologische site vervolledigen de lijst van bezienswaardigheden.

Starten doe je aan de Pliniussite, de Fonteindreef, het station of de dienst Toerisme Tongeren, waar je kan kiezen om 2,5 of 5 kilometer te wandelen.

Tip: Wil je Tongeren en zijn musea op een voordelige manier ontdekken? Kies dan voor de City Pass, welke je kan kopen bij de dienst Toerisme Tongeren.

Bron: Altijd welkom in Limburg – Gratis vakantiegids 2018.
Met dank aan de dienst Toerisme Tongeren.
met dank aan de dienst Toerisme Limburg en in het bijzonder aan Mevrouw Leentje Verlinden.