Twintig jaar geleden startte de stad Gent voor het eerst met de opmaak van een lichtplan voor zijn binnenstad. Lichtaccenten zouden geplaatst worden op de belangrijkste monumenten, gebouwen, toegangspoorten, verkeersassen, handelsstraten, parken en pleinen; met als doel om de stad aangenamer en veiliger te maken. In het begin werd enkel de binnenstad verlicht, maar sinds 2010 werden de buitenwijken mee opgenomen binnen dit verhaal.

Het nieuwe lichtplan was geboren en het nachtelijk landschap van de stad Gent werd versterkt, de lichthinder werd minder dan voorheen en het energieverbruik daalde. Ik veronderstel dat jullie bij het lezen van dit artikel ook zin gekregen hebben om de stad te ontdekken na valavond. Dit gratis kaartje dat je op gratis kan downloaden bevat een basisparcours (tot nr 30) en helpt de bezoeker al een heel eind op weg.

Je mag rekenen op een tweetal uren om het traject af te wandelen. Het is dan ook aanbevolen om je wandeling tijdig te starten, want om klokslag 12 uur maakt de sfeerverlichting opnieuw plaats voor de functionele verlichting. Buiten het wandeltraject zijn er natuurlijk ook nog andere verlichte gebouwen en monumenten die zeker en vast de moeite waard zijn om eens te bezoeken.

Meer informatie hieromtrent vind je terug op www.stad.gent/gentverlicht; en je kan de posters en de postkaarten van ‘Gent Verlicht’ ook kopen in de Stadswinkel van de stad Gent. De stadswinkel vind je terug op dit adres: Belfort, infocrypte, Botermarkt 17A, 9000 Gent. Telefonisch is de stadswinkel te bereiken op het nummer + 32 9 266 70 40.

Bron: www.stad.gent/gentverlicht
Met dank aan de stad Gent.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.