Van zodra de lente in het land is, en de dagen gevuld worden met warmere temperaturen, hebben de meesten onder jullie, net zoals ik, opnieuw zin gekregen om te gaan wandelen of fietsen. Niets is aangenamer dan een deugddoende wandeling of fietstocht op het ritme van het ontluikende landschap in een streek naar keuze. 

Vandaag kies ik voor een fietstocht in Vlaams-Brabant, waar je op het fietsnetwerk Vlaams-Brabant gemakkelijk een route op jou maat kan uitstippelen, maar je kan ook kiezen om jezelf de stress van het kiezen te besparen, en een keuze maken uit een van de kant-en-klare, uitneembare fietslussen, die je gratis krijgt bij het magazine Groene Gordel & Hageland.

Uit het magazine voorjaar 2022 koos ik voor de Ter Heideroute, die je gedurende 45,7 kilometer laat genieten van deze mooie streek, gelegen in het Vlaams Gewest en die trouwens de op één na kleinste provincie van ons landje is.

Fietsen doe je gedeeltelijk langs autovrije wegen, die soms onverhard en soms semi-verhard zijn. Onderweg geniet je van de wijngaarden, windmolens en een bezoekerscentrum, terwijl je fiets door plaatsen zoals Rotselaar, Tremelo, Aarschot, Holsbeek en Leuven.

Blikvangers onderweg zijn onder andere, de Dijlemeanders, de Laak en de Demer; de Plas en de Wingevallei in Holsbeek. Beklim zeker de Wijngaardberg, of verpoos voor een ‘natje’ in Wezemaal en breng zeker een bezoek aan het Damiaanmuseum in Tremelo.

Starten doe je aan de Plas van Rotselaar, Vakenstraat 18, 3110 Rotselaar; en aangezien deze route in een lusvorm is samengesteld, volg je de volgende fietsknooppunten:  START – 67 – 57 – 58 – 25 – 71 – 72 – 30 – 41 – 40 – 81 – 82 – 64 – 63 – 62 – 66 – START. Aan de startplaats in Rotselaar is er een parking voorzien, waar je je wagen kwijt kan. 

Bron: Het kriebelt in de #wandelprovincie, wandelen in Vlaams-Brabant, da’s BUITEN-gewoon!

Met dank aan de dienst Toerisme Vlaams-Brabant, en in het bijzonder aan Mevrouw Sabrina Wuyckens.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Vlaams-Brabant / Lander Loeckx.