Stijn Streuvels is het pseudoniem van Frank Lateur, een Vlaamse schrijver die leefde tussen 1871 en 1969, en bekend geworden omwille van zijn vele gedichten en boeken, waaronder De teleurgang van de waterhoek en de Vlasschaard de bekendste zijn, die trouwens verfilmd werden.

Stijn Streuvels leefde in Ingooigem, gelegen tussen Waregem en Kortrijk, met een zacht glooiend landschap dat meermaals door de schrijver beschreven werd in zijn boeken en net die streek werd uitgekozen om je als fietser kennis te laten maken met alles wat belangrijk was gedurende zijn leven.

Een wandelroute waarbij deze Vlaamse schrijver geëerd wordt, kon natuurlijk niet uitblijven. Daarom wil ik jullie hier op deze pagina graag kennis laten maken met de Streuvelswandelroute, waarbij je als het ware wandelt in de voetsporen van de grote Vlaamse schrijver en natuurliefhebber.

De Streuvelswandelroute verkent het lichtglooiende landschap rond de bekende helling in de Ronde van Vlaanderen, namelijk de Tiegemberg. Wandel net zoals Stijn Streuvels via de onverharde veldwegen en de tegelpaden naar de Tiegemberg. Geniet onderweg van de Bergmolen, de uitkijktoren en het Sint-Arnolduspark. En op de terugweg van deze 6,4 kilometer lange wandeling passeer je voorbij enkele merkwaardige hoeven, oude molens en voorbij de restanten van de Schernaaibossen.

Deze landschapswandeling start aan het Lijsternest, dat in 1905 door de schrijver gebouwd werd om daar dan volledig tot rust te komen. Het adres is: Stijn Streuvelsstraat 25, Ingooigem. De route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes en is in een lusvorm samengesteld. Via deze link kan je de routebeschrijving in Pdf-formaat afdrukken. Of je kan de route en een beschrijving bestellen bij de dienst Toerisme via deze link voor de prijs van slechts 3 euro.

Bron: website Toerisme Leiestreek vzw.

Met dank aan de dienst Toerisme Leiestreek vzw, en de dienst Toerisme Westtoer en in het bijzonder Mevrouw Margot Lecluyse

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Toerisme Leiestreek vzw.