Landschap De Liereman, gelegen tussen Oud-Turnhout en Arendonk in Vlaanderen, is een van de oudste erkende natuurgebieden van de regio en is tevens aangemerkt als een officieel stiltegebied. Een bijzondere manier om dit unieke stukje Kempische natuur te verkennen is via de Stiltewandeling, die start en eindigt bij het bezoekerscentrum, Schuurhovenberg 43, 2360 Oud-Turnhout.

Landschap De Liereman is ook een geweldige plek voor kinderen. Naast het bezoekerscentrum is er het Bos van Bo, een speelbos waar kinderen volop kunnen spelen en ravotten. Als je kinderen graag op ontdekkingsreis gaan in het speelbos, kun je de folders in ons bezoekerscentrum vinden. Dit maakt Landschap De Liereman tot de ideale bestemming voor een gezinsuitje. Bovendien heb je met een beetje geluk de kans om kuddes Shetlandpony’s en konikpaarden te zien.


Mooiste wandeling van Vlaanderen 2023!


Deze wandeling is 12 kilometer lang en bestaat voornamelijk uit onverharde paden en voert je door diverse habitats, waaronder eikenbossen, heidevelden, graslanden, duinen, moerassen met gagelstruiken en mysterieuze laaghangende broekbossen. Als tip geef ik jullie graag mee dat je bij nat weer best laarzen of waterdichte schoenen aantrekt; en dat de wandeling bewegwijzerd is door middel van rechthoekige rood-witte borden met nummers.

Starten doe je aan nummer 35, en vervolgens kies je voor de volgende nummers: 36 – 37 – 55 – 53 – 54 – 41 – 31 – 42 – 50 – 46 – 45 – 44 – 43 – 18 – 40 – 39 – 38 – 37 – 36 en 35. Deze wandeling werd ook in een lusvorm samengesteld en onderweg vind je voldoende zitbanken om even tot rust te komen en te genieten van de mooie natuur. Via deze link kan je de wandeling downloaden op de officiële website van Visit Kempen.

Tijdens de wandeling kom je ook langs het onverharde jaagpad langs het kanaal Dessel-Schoten. Na de wandeling kun je in het bezoekerscentrum genieten van lokale lekkernijen zoals een ‘pijpenstrootje’, een biologisch notenkoekje. Voor wie iets stevigers wil, is er de ‘Gageleer’, een donkerblond biologisch streekbier dat op middeleeuwse wijze wordt gekruid met wilde gagel.

Bron: website Visit Kempen.

Met dank aan: Visit Kempen en Toerisme Provincie Antwerpen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Toerisme Provincie Antwerpen, © Copyright Mie De Backer.