Een stad verkennen per fiets biedt een rijke ervaring. Je kunt historische gebouwen bewonderen, vriendelijke lokale bewoners ontmoeten, genieten van de geuren op de wekelijkse markt, erfgoed en kunst bewonderen, en altijd een gezellige brasserie vinden voor een welverdiende rustpauze.

Op de Groenmarkt in Sint-Truiden pronkt huisnummer 64 als een opvallende eyecatcher. Dit pand met een daktuin is versierd met azulejos-tegels die illustraties van de PCC-kippen van Koen Vanmechelen laten zien. Levende kippen scharrelen rond op het grasveld achter de abdijtoren. Als je geïnteresseerd bent in het Cosmowing-project op de begane grond, zorg dan dat je er snel bij bent.

Vanaf de Groenmarkt kun je genieten van het uitzicht op de drie iconische torens van Sint-Truiden: de abdijtoren, de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Oude stadhuis. Op zaterdag maakt de dansende fonteinen plaats voor een bloemen- en plantenmarkt. Je kunt deze plek gemakkelijk vinden bij knooppunt 135 op verschillende fietsroutes, waaronder “Fietsen langs tumuli,” “Fruitige landschappen met pit,” en “Appels met peren vergelijken.”

Fietsen langs tumuli:

Deze fietsroute met matige klimmetjes brengt je door open landschappen met vierkantshoeves, pittoreske dorpjes, fruitboomgaarden en verborgen pareltjes. Het Panoramabassin van de Watergroep biedt een prachtig uitzicht op de fruitstreek. Je fietst ook over de Oude Romeinse weg die Keulen met Bavay verbond. Een cultureel-historisch hoogtepunt zijn de Gallo-Romeinse tumuli, bijna 2000 jaar oude grafheuvels, waar je tussendoor fietst. In Sint-Truiden is een stop bij de abdijtoren de moeite waard voor een panoramisch uitzicht.

Fruitige landschappen met pit:

Verken het glooiende fruitlandschap van Haspengouw per fiets en ontdek panoramische uitzichten, charmante vierkantshoeves, serene kerkdorpen, en prachtige kastelen. Bewonder religieus erfgoed en openluchtkunst langs de route, die ook fruitboomgaarden, holle wegen en uitdagende hellingen omvat. De uitzichten vanaf de top zijn de inspanning zeker waard. Bovendien kun je deze route ook virtueel fietsen, waardoor je het hele jaar door van de Haspengouwse bloesems kunt genieten.

Appels met peren vergelijken:

Fiets door het glooiende fruitlandschap van Haspengouw en geniet van prachtige panorama’s, sfeervolle vierkantshoeves, stille kerkdorpen en schitterende kastelen. In de lente zie je hier bloesems, maar de late zomer biedt ook kleurrijk spektakel. Terwijl de laatste kersen en aardbeien geplukt worden, hangen de appels rood aan de bomen en rijpen de peren in de zon. Op de zuidelijke hellingen zie je steeds meer druivenstokken, maar peren en appels spelen nog steeds de hoofdrol. Deze regio heeft een rijk verleden met veel cultureel en religieus erfgoed. Tijdens de route kun je genieten van leuke bierstops en de lokale bevolking vertelt je graag over de kleurrijke heuvels en het rijpende fruit. Een zintuiglijke verwennerij!

Bron: Nieuwsbrief Visit Limburg, september 2023.

Met dank aan: Visit Limburg

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.