De stad Ronse vind je helemaal in het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen terug, meer bepaald in het Zuid-Vlaamse Heuvelland of beter gekend als de Vlaamse Ardennen. Omwille van de ligging en de groene omgeving van deze stad, wordt deze wel eens ” De parel van de Vlaamse Ardennen ” genoemd door schrijver Omer Wattez.

Vandaag neem ik jullie mee voor een stadswandeling over een afstand van ongeveer 4 kilometer langsheen de bijzonderste bezienswaardigheden en vertrek- en eindpunt is de Dienst voor Toerisme, Hoge Mote, De Biesestraat 2. Bedoeling van deze wandeling is om kennis te maken met de historie van Ronse, maar tevens ook van een bruisende stad die vol verrassingen zit.

De belangrijkste bezienswaardigheden op het traject zijn:

  1. Hoge Mote, één van de best bewaarde historische gebouwen
  2. Bruulpark met een tweehonderd jaar oude rode beuk, daarnaast zie je er ook het Spanjaardenkasteel en het Must
  3. Sint-Hermeskerk met de 32 zuilen tellende crypte en het schrijn van de patroonheilige
  4. Oude Sint-Martinuskerk, die uit de 11de eeuw dateert
  5. Rooseveltplaats met de ” Dansende stenen op het water “
  6. Art deco woningen in de Fostierlaan
  7. het oudste stationgebouw van Europa
  8. Grote Markt met Stadhuis en 12 meter hoge obelisk
  9. Mouroitplein

Aangezien deze route niet bewegwijzerd is, is het raadzaam om een boekje te kopen bij de Dienst voor Toerisme. Voor de prijs van 2,50 € krijg je dit boekje met daarin de volledige wegbeschrijving plus de nodige uitleg voor onderweg. Via http://www.ronse.be/ kan je deze wandeling ook gratis downloaden voor je iPod; of vraag ernaar om één te gebruiken, dat is volledig gratis, enkel een waarborg van 15 € dient dan betaald te worden.

Tot slot is Ronse ook nog de stad van de Bruulfeesten, de Bommelsfeesten en de Fiertelommegang, waarbij elke zondag na Pinksteren het schrijn van de heilige Hermes over een afstand van 32,6 kilometer in een wijde boog rond de stad wordt gedragen, om op die manier de bewoners te beschermen tegen geestesziekte en allerlei ander onheil.

Groene wandelingen kan je doen in het Muziekbos, dat het grootste gedeelte van de Muziekberg bekleedt; en voor de fietsers zijn er 220 kilometer mountainbikeroutes en bewegwijzerde fietsroutes voorzien. Alle info vind je terug op deze website:  http://www.ronse.be/

Met dank aan de dienst Toerisme Ronse

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.