Vandaag start ik een nieuwe categorie, “Stadswandeling net over de grens” op mijn website; omdat ik in de eerste plaats enorm hou van een nieuwe stad te ontdekken en op zoek te gaan naar de bezienswaardigheden die daar te vinden zijn, maar in de tweede plaats wil ik deze categorie ook beginnen, omdat ik weet dat er tal van mensen zijn, die net zoals ik, graag de grens eens oversteken om op zoek te gaan naar nieuwe plaatsen.

De eerste pagina in deze nieuwe reek wordt gewijd aan het stadje Monschau, dat slechts 4 kilometer van de Belgische landgrens verwijdert is. Het bevindt zich in de smalle en diepe vallei van de Roer, en herbergt tal van monumentale gebouwen en vakwerkhuizen in het historische stadscentrum.


Historisch stadje in Noordrijn-Westfalen

 


Via de website van reisroutes.be kon ik de stadswandeling van Monschau downloaden, en daarna uitprinten. De totale afstand van de wandeling is slechts 2,4 kilometer lang, en loopt over verharde wegen, trappen en paden. Er is zelfs een aparte wandelroute voorzien voor mensen die in een rolstoel zitten, of voor gezinnen met kinderwagens. De wandeling is niet bewegwijzerd, maar dankzij de routebeschrijving en de bijgeleverde kaart, mag dit zeker geen probleem zijn.

Als tip kan ik jullie meteen ook meegeven dat je gratis kan parkeren op de Park + Ride aan het station van Monschau, dat slechts op 700 meter afstand verwijdert is van het historische centrum van dit mooie stadje. Openbare toiletten vind je in de Handwerkermarkt, toegang via de Monschauer Glashütte. In het stadje vind je talrijke tavernes, waar je wat kan drinken en of eten.

De mooiste bezienswaardigheden van dit stadje zijn:

  • Monschauer Glashütte & Handwerkermarkt
  • De protestantse kerk
  • De markt
  • De Haller Ruïne
  • Het Rotes Haus
  • De Burcht

Met dank aan reisroutes.be, waar je naast deze stadswandeling Monschau, tal van andere wandelingen kan vinden.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.