hoogstratenEen onderwerp dat tot op heden nog niet echt ter sprake kwam op mijn website, en waar natuurlijk ook heel veel vraag naar is, zijn de groepsuitstappen in Vlaanderen. Bij iedereen zeer goed gekend en wie dit reeds vroeger meegemaakt heeft, onthoud vooral de goede organisatie; de verplaatsingen al dan niet met een bus; de gezellige sfeer onderweg en de tussenstoppen waar een middag- of avondmaal wordt genomen. Kortom reeds velen hebben het al meegemaakt en iedereen kijkt nu reeds uit naar de volgende.

Aangezien ik met dit thema niet kon achterblijven, heb ik dankzij de Dienst Toerisme Antwerpse Kempen een brochure ontvangen boordevol groepsuitstappen, welke ik graag met jullie wil delen. De allereerste pagina omtrent dit thema is een rondrit met eigen bus, welke je gedurende 3 uur met stop onderweg, meeneemt naar de volgende plaatsen:

Rondje Hoogstraten:

De busrit start in Hoogstraten en neemt je mee naar het meest noordelijke stukje van de provincie Antwerpen. Onderweg geniet je van kleine, pittoreske dorpjes zoals Meer, Minderhout en Wortel. Een gedreven gids vertelt jullie onderweg over alle bezienswaardigheden, over het land van de aardbeien maar ook volkse verhalen en anekdotes omtrent landlopers, smokkelaars en bedevaarten krijgen jullie volle aandacht. Een stop naar keuze kan voorzien worden aan de Mariagrot van Meersel-Dreef, of de kolonie van Wortel, één van de mooiste kerkjes in deze streek, … Aan jullie de keuze.

Rondje Grensgbied-Noord:

Deze tocht neemt je mee langs dennenbossen en kastelen, over en langs de grens met Nederland die nooit veraf is; doorheen de Hoogstraatse aardbeienstreek en langs verschillende pittoreske dorpjes zoals Meerle, Meersel-Dreef, Baarle-Hertog-Nassau met zijn enclaves, welke helemaal doorspekt zijn met sappige smokkelverhalen.

Rondje Grensgebied-Midden:

Tijdens deze rondrit geniet je van een boeiende, grensoverschrijdende tocht welke je meeneemt naar de wondermooie vallei van de Mark, langs waardevolle natuurgebieden met een zeldzame plantengroei. Daarnaast passeer je onderweg drie gevangenissen, elk met een merkwaardig verleden en een realistisch heden en tot slot maak je ook kennis met de Dodendraad, een Vredesmonument in Zondereigen en met de unieke enclavesituatie in Baarle-Hertog-Nassau.

Rondje Grensgebied-Zuid:

Deze vierde rondrit in het rijtje flaneert langs stemmige boerendorpjes met hun typerende Frankische driehoekspleintjes en kapelletjes. Megaserres die zorgen voor de kweek van aardbeien, tomaten en paprika’s zijn alom vertegenwoordigd. De tocht wordt vervolgd via het Kempens kanaal met zijn kleiputten en steenfabrieken en brengt je uiteindelijk naar de grote domeinen van de toenmalige landloperskolonies, waar de sociale geschiedenis nog voelbaar aanwezig is. Iets dat tot op heden nog steeds uniek is binnen Europa!

De gids wordt steeds afgehaald en nadien teruggebracht aan de afgesproken vertrekplaats. Hier vind je alle informatie betreffende de gekozen groepsuitstap.

 

Met dank aan de Dienst Toerisme Hoogstraten

Met dank aan de Dienst Toerisme Merksplas

Met dank aan de Dienst Toerisme Baarle-Hertog-Nassau

Met dank aan de Dienst Toerisme Kempen

Info betreffende de foto: © Copyright Toerisme Provincie Antwerpen en de foto werd genomen door Rys Daniël