Diest is gekend als de ideale uitvalshoek om het Hageland te ontdekken, want deze kleine gezellige stad aan de Demer is gelegen in de noordoostelijke uithoek van de provincie Vlaams – Brabant. Hier is the place to be om de mooiste plekjes te ontdekken. Diest kan prat gaan op een rijk verleden met zijn historisch stadscentrum en zijn vele beschermde monumenten, zoals het Begijnhof, de Sint-Silpitiuskerk en het Stedelijk Museum.
hotel the lodge 2In deze stad kan je geschiedenis en cultuur opsnuiven, maar evenzeer lekker keuvelen doorheen de gezellige winkelstraten, stop houden in één van de vele gezellige cafeetjes of genieten van een culinair verwennerijtje. Diest staat ook garant voor een ruime hotelkeuze met uitgewerkte weekendtrips en midweekverbijven, wanneer je van plan bent om meerdere dagen in deze streek te verblijven, maar daarnaast kan je ook de huiselijke sfeer opzoeken in verschillende gastenkamers of via het plattelandstoerisme.

Tot slot beschikt de stad Diest ook over heel wat fiets- en wandelroutes, welke je doorheen de brede valleigebieden van de Demer, de twee Getes en de Velpe leiden; terwijl je ondertussen de glooiende heuvels van het Hageland ontdekt en verkent.

Ben je verzot op lekkernijen, dan is deze Reynvaertroute jou op het lijf geschreven, want naast een overheerlijke Diestse kruidkoek, kan je onderweg ook proeven van de bekende Diestse Halve Maantjes, alsook van een lekker ijsje in de Likjesdreef. Verder zijn er ook nog de pepernoten en noppen welke verkrijgbaar zijn in de vele snoepkraampjes aan de basiliek van Scherpenheuvel en eenmaal terug in Diest moest je zeker de befaamde patatjesvlaai en de koekjesgateau van La Bas, geproefd hebben.

marktplein diestDeze fietsroute is niet bewegwijzerd, maar via de verschillende knooppunten kom je na 39,6 kilometer weer aan op je vertrekpunt, dat gelegen is op de Grote Markt van Diest, waar je meteen ook de lekkere Halve Maantjes kan proeven bij Biscuiterie Stuckens.

Bij de Toerisme Dienst kan je terecht voor verschillende knooppuntkaarten te kopen van de provincies Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen, de prijzen variëren tussen 5 en 9,50 euro. Daarnaast is er een Fietspunt aan het station van Diest waar je terecht kan voor het huren van stadsfietsen, mountainbikes, tandems en elektrische fietsen.

Je fietsroute is als volgt samengesteld: starten doe je aan knooppunt  33, vandaar gaat het verder via de volgende knooppunten: 34 – 38 – 93 – 59 – 57 – 56 – 18 – 25 – 58 – 32 en uiteindelijk weer naar je vertrekpunt, aan knooppunt 33.

Zin om nog meer te ontdekken in Diest? Neem dan alvast een kijkje op hun website:  http://www.toerismediest.be/