De Vlaamse Ardennen en zijn golvende landschap worden sinds eeuwenlang al gevormd door de kronkelende Zwalmbeek. Getekend door koppige kasseien, welke zich ieder op hun beurt een weg banen tussen de zachte heuvels van deze glooiende streek; waar knotwilgen en populieren langs de oevers van grillige, kronkelende beekjes het landschap als het ware toejuichen met hun bladeren; waar maisvelden en groene weiden als de verf op een schilderspalet voor de verschillende tinten zorgen.

Zoals de titel al een beetje prijsgeeft, wordt dit een mooie wandeling waarbij je onderweg beloond wordt met mooie panoramische vergezichten. In totaal wandel je 16 kilometer van zodra je gestart bent aan het Sint-Amanduskerkje, Kwaremontplein, Kwaremont (Kluisbergen); en om onderweg steeds op het juiste pad te blijven, moet je enkel de zeshoekige bordjes met opschrift ‘Panoramawandelroute’ volgen.

Van zodra je het kunstenaarsdorp Kwaremont verlaat, kijk je meteen uit over de brede Scheldevallei. Via trage wegen door de akkers word je naar smalle bospaden en kasseistroken gebracht. Rustbanken vind je onderweg terug op de plaatsen waar het panorama het mooist is zoals aan Kapel Ten Boeker.

Neem onderweg even de tijd:

  • het hagelwitte Sint-Amanduskerkje is een bescheiden icoon in deze streek
  • unieke sfeer van het kunstenaarsdorp Kwaremont
  • het Spijkerbos
  • Molen Ten Hotond

Via deze link kan je de route gratis downloaden.

 

Bron: Gratis magazine ‘In de Vlaamse Ardennen 2021 – 2022’. Klik hier om het magazine te bestellen op de website
van de dienst Toerisme Vlaamse Ardennen.

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.

Met dank aan de dienst Toerisme Vlaamse Ardennen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.