Een fantastische replica van Leonardo da Vinci’s ‘Het Laatste Avondmaal’. Een kruidentuin met intrigerende planten als ‘slaapmutsje’ of ‘monnikenpeper’. Of een zalige lunch met brood, bier en kaas op een al even zalig terras… De vernieuwde Abdijenroute betekent ontdekken en genieten.

De bewegwijzerde auto- en motorroute verbindt de eeuwenoude norbertijnenabdijen van Tongerlo, Postel en Averbode en de Priorij Corsendonk. Een interessante én inspirerende toeristische trip door de Kempen. Ook voor wie minder mobiel is.

Tien eeuwen oud en nog altijd even fascinerend: de Kempense abdijen. De norbertijnen van Tongerlo, Postel en Averbode drukten hun stempel op het leven en het landschap in de Kempen. Na een tumultueuze geschiedenis vormen ze vandaag een oase van rust en reflectie. Volg de blauw-witte borden van de Abdijenroute en maak kennis met hun verhaal, hun erfgoed en hun bewoners.Beleef, geniet en proef.

De norbertijnenabdijen van Tongerlo, Postel en Averbode en de Priorij Corsendonk in Oud-Turnhout combineren moeiteloos oud en nieuw. Je ontdekt er zowel een romaans kerkje als een knap, hedendaags bezoekerscentrum. Een klank- en luisterspel bij een 16de-eeuws meesterwerk of een hippe hotelbar in een middeleeuwse gewelvenkelder.

Pik een rondleiding met gids mee of maak een wandeling langs de knooppunten rond het domein. Trek zeker ook tijd uit om te proeven van het abdijlekkers. Origineel presentje voor de thuisblijvers? Dat vind je in de abdijwinkel.

Langs het traject van de Abdijenroute liggen nog meer aanraders. Het Grote Netewoud, de Merode of de Kempense Heuvelrug nodigen uit om even de benen te strekken. En in waterDOEcentrum Hidrodoe, recreatiedomein Zilvermeer of het klompenbelevingspad in Laakdal amuseren klein én groot zich.

Toeristische topper voor iedereen.

Op stap met rolstoel, kinderwagen of andere wieltjes? Geen probleem. Toegankelijkheidsbureau Inter en het voormalige Centrum Toegankelijkheid Provincie Antwerpen screenden bezienswaardigheden en horeca in de buurt van de Abdijenroute.

Op basis van de gedetailleerde toegankelijkheidsfiches op www.kempen.be stel je zelf een uitstap-op-maat samen. Overnachten kan in logies met A(+)label, toegekend door Toerisme Vlaanderen.

Gedeputeerde voor Toerisme Jan De Haes is trots op het sociale karakter van de Abdijenroute: “Sommige attracties en horeca deden extra investeringen voor de minder mobiele bezoeker. Dat gaat van een belletje om toegang te vragen tot het da Vincimuseum in Tongerlo tot parkeerplaatsen voor rolstoelgebruikers. Een korte vakantie met de familie, een boeiende daguitstap met de vereniging of een trip met de motorclub die méér biedt dan mooie plaatjes: de Abdijenroute bereikt een heel breed publiek. Een toeristische topper die haalbaar is voor iedereen, hartverwarmend is dat.”

PRAKTISCHE INFO:

Meer info:
De Abdijenroute is 105 km lang en verbindt o.a. Mol, Meerhout, Laakdal, Averbode, Westerlo, Herentals, Kasterlee, Oud-Turnhout en Retie.

De abdijen van Tongerlo (Westerlo), Postel (Mol) en Averbode vormen ideale startpunten.
De auto- en motorroute is bewegwijzerd met blauw-witte borden met vermelding ‘Abdijenroute’.

Download de kaart van de Abdijenroute.
Bekijk de fiches met gedetailleerde toegankelijkheidsinfo.
Logiestips op www.kempen.be en www.toegankelijkreizen.be.

Bron: Persbericht Provincie Antwerpen

Info betreffende de foto op deze pagina: © Copyright Provincie Antwerpen en de foto werd genomen door Mie De Backer.

Met dank aan de dienst Toerisme Provincie Antwerpen en in het bijzonder aan Mevrouw Mariel Rosier.