Heb je ooit het grootste kasteelpark in Evergem bezocht? Het ligt tegenover de kerk van Wippelgem en is gemakkelijk toegankelijk. Dit park is een opmerkelijk stuk erfgoed met een uitgestrekt park van 27 hectare. Of je nu wilt fietsen, joggen, wandelen, of gewoon wilt genieten van de unieke sfeer van het kasteel, iedereen is welkom van zonsopgang tot zonsondergang om te genieten van dit prachtige landgoed midden in Evergem.


Kasteel van Wippelgem: een streepje geschiedenis en romantiek!


Het Kasteel van Wippelgem is een historisch landgoed dat voor het eerst in 1375 werd vermeld. In 1892 werd het volledig herbouwd en staat het nu in zijn huidige vorm. Sinds 2008 is de gemeente Evergem de eigenaar van het kasteel en het park, waarvan 15 van de 27 hectare nog steeds landbouwgrond is. Het kasteel wordt gebruikt voor lokale huwelijken, terwijl het koetshuis en het boerderijtje op het terrein worden verhuurd voor feesten en evenementen, vaak trouwfeesten. Het landgoed organiseert ook diverse evenementen en verwelkomt hoogwaardigheidsbekleders met respect.

Het hoveniershuis op het landgoed werd omgetoverd tot een koffiebar en belevingscentrum, gerund door Troast Coffee, een lokaal bedrijf dat bekend staat om zijn heerlijke, duurzame koffie. Ze branden hun koffie op ambachtelijke wijze in de oude paardenstallen op het landgoed, waar bezoekers het unieke proces kunnen ervaren. Bovendien biedt Troast Coffee kansen aan jongeren met een beperking of moeilijke achtergrond om stage te lopen in de koffiebar en branderij. Houd hun website in de gaten voor de openingsdatum van de koffiebar.


Erfgoed Kasteel van Wipplegem: ontroerend mooi onroerend erfgoed!


Ook de duiventoren aan de ingang van het Kasteel van Wippelgem is een interessant historisch element, die vroeger diende als een communicatiemiddel en een symbool van rijkdom voor het kasteel.

Wippelgem heeft een speciale band met twee opmerkelijke “Vossen”. Luc De Vos, de beroemde zanger van Gorki, is hier geboren. Daarnaast was Achiel De Vos een belangrijke figuur in de streek, die de unieke gebruiken en folklore van de regio documenteerde. Een geleide wandeling genaamd “Wippelgem door Vossenogen” volgt het leven van beide Vossen, van het podium waar Luc De Vos begon tot het Kasteel van Wippelgem, dat voor beiden van groot belang was. Deze wandeling biedt een uniek perspectief op de streek en haar inwoners en is zeker de moeite waard. Je kunt de brochure ‘Vossenogen’ downloaden voor meer informatie. Benieuwd naar meer? Via deze link krijg je alle nodige informatie betreffende het Kasteel van Wippelgem, een wandeling met Vossen of het even nagenieten in Wippelgem en omstreken.

Bron en dank aan: toerisme Meetjesland en gemeente Evergem

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.