“In het romantische hart van de Voerstreek, een oude fruitstreek, bloeit een liefdesverhaal tussen grond, klimaat en cultuur. Hier zijn lokale fruitrassen ontstaan, betoverende variëteiten van appels, peren en zoete kersen. Onder de sterrenhemel van het voorjaar sieren prachtige bloesems de bomen, terwijl de herfst de bomen liefdevol toedekt met heerlijke vruchten.

De vruchten van deze liefde vinden hun weg naar tafels en harten. Gewoon om van te smullen, en ook om met ambachtelijke zorg te transformeren tot heerlijke jam, sap, stroop, wijn en bier. Elk product draagt het stempel van kwaliteit en de natuurlijke passie van de streek.

In de belevingsboomgaard in ‘s-Gravenvoeren, waar de bomen fluisteren in de wind, kun je zelf je eigen appel plukken en proeven van de zoetheid van het land. De boomgaard wacht om ontdekt te worden, langs de wegen van wandel- en fietsnetwerken, en is een ideale plek om samen te picknicken onder de zon.

Voor degenen die verlangen naar de smaak van de streek, waken automaten met streekproducten dag en nacht. Hier vind je het fruit van de streek, maar ook verleidelijke groenten en lokale producten, waaronder kostbare geitenkaas en het geheimzinnige appelsap. Een ware liefdesaffaire met de smaken van de Voerstreek, altijd binnen handbereik.”


Ontdek hieronder de verschillende Voerense streekproducten of kom ze zelf bij ons eens proeven.

Stroop, een ware ambachtelijke schat, wordt geboren uit de liefdevolle samenkomst van 70% peren en 30% zoete appels. In grote koperen ketels dansen de vruchten, zonder enige toevoeging, en transformeren ze tot een natuurlijk meesterwerk. De magie begint met het koken van het fruit, waarbij de aroma’s zich vermengen en een verleidelijke symfonie creëren.

Deze unieke creatie wordt gekoesterd in de ketels en vindt zijn weg naar jouw smaakpapillen. Het is een ware testament van vakmanschap en passie, een geschenk van de natuur dat de zintuigen streelt. Wil je getuige zijn van dit betoverende proces? Van eind september tot half december kun je de meesterstroopstoker aan het werk zien, terwijl hij dit ambachtelijke wonder tot leven wekt.”

Woudmeesterpastilles: Ambachtelijk gemaakt volgens oud traditioneel recept van de woudmeesterplant die groeit in kalkrijke hellingbossen.
Droging onthult een aantrekkelijke geur. Ook braambespastilles beschikbaar, beiden met zorg bereid volgens dezelfde principes.

Geitenkaas: Puur genot van rauwe melk, vers van de boerderij. Ontdek diverse smaken zoals natuur, bloemenmengsel, honing & walnoten, peper en Italiaanse smaak. Kies uit de automaat of bestel bij Hoeve Mostert voor een heerlijke ervaring.

Herfse kaas: Bekend om zijn sterke geur en ook wel stinkkaas genoemd. Ontdek de 3 varianten: zachte, pikante (gezouten) en rommedoe (romig). Geniet ervan, verkrijgbaar bij slagerij Eussen.

Voerense forel: Geniet van uitstekende visvangst in de riviertjes (met vergunning). Viskwekerij Commanderie 7 kweekt jaarlijks duizenden forellen in vijvers. Proef ter plekke of neem mee naar huis. Beschikbaar in Brasserie Viskwekerij Commanderie 7.

Voerense trip: Ontdek de lokale specialiteit zwarte of witte trip, een variant van bloedworst. Een generatiesoud recept met appeltjes, bruin brood en stroop maakt het tot een lekkernij. Geniet ervan, verkrijgbaar bij slagerij Eussen.

Bio-terroir kazen: Geniet van koeien die grazen op biologische kruidenweiden, resulterend in melk met dubbele Omega 3. Ontdek een smaakvol assortiment met meer dan 25 soorten half-harde en rauwe melkkazen, zoals brie en camembert. Verkrijgbaar in de biohoevewinkel en bij Green Valley in de automaat.

Zuivelassortiment: Geniet van een uitgebreide selectie heerlijke zuivelproducten, rechtstreeks van de boerderij. Ontdek yoghurt(-mousse), (karne-)melk, kwark, kaas, pannenkoekenbeslag, ijs, ijstaart, tartufo, koekjes, eieren en boter. Alles vers, zonder kleurstoffen of bewaarmiddelen, en beperkt houdbaar. Beschikbaar in ’t Bakhuis.

“Proef de liefde en passie van de Voerstreek in elke hap en slok! Hier draait alles om een intieme verbinding tussen het landschap en je smaakpapillen. Een scala aan kleinschalige, ambachtelijke lekkernijen verwelkomt je, als een streling voor de zintuigen. Deze culinaire meesterwerken zijn doordrenkt van jarenlang vakmanschap, en elke hap onthult het verhaal van toewijding en traditie.

Ontdek de geheimen van de streekproducten door een bezoek aan de lokale stroopstoker, de (appel-)wijnmakerijen, of zelfs de oudste forellenkwekerij van België. Hier komen ambacht en smaak samen, en proeven wordt een reis vol verrukking. Laat je zintuigen betoveren tijdens een rondleiding op een wijndomein, waar je niet alleen geniet van de heerlijke smaken, maar ook van het adembenemende uitzicht op het landschap.

Duik in een wereld van smaak bij geweldige eetgelegenheden zoals Moeder de Gans, De Kommel, Mostar-Op den Saele, en nog veel meer. Verwen jezelf met ambachtelijke broden en patisserie van Bakkerij Equilibrium, of geniet van ambachtelijk ijs bij IJssalon Mêrsy. Laat je betoveren door de ambachtelijke stroopstokerij Wiertz en de Viskwekerij Commanderie 7. Ontdek de kunst van appelwijn bij Kelders I Genne Pley.

In de Voerstreek proef je niet alleen voedsel, maar ook het verhaal en de passie achter elke hap. Een romantisch avontuur voor je smaakpapillen wacht op je, waar de connectie tussen het land, de ambachtslieden en jou tot leven komt.”

Bron: mail + ‘De Voerstreek, op het ritme van de natuur’, Toeristische gids 2023.

Met dank aan Toerisme Voerstreek, en in het bijzonder aan Mevrouw Lindsey Truyers (mail + foto’s).

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Toerisme Voerstreek. © Copyright Guido Sweron.