Als bewoner van de gemeente Evergem, ben ik er trots op dat het nieuwe mountainbikeparcours, het langste parcours is van Oost-Vlaanderen. In totaal geniet je als mountainbiker van een traject van 101 kilometer, waarvan meer dan de helft over onverharde wegen loopt.

Kenny Ketels, schepen van sport, is er trots op dat het nieuwe parcours uit 3 verschillende lussen bestaat, met vertrekpunten in Ertvelde, Doornzele en Sleidinge; en anderzijds legt hij er de nadruk op dat het heel belangrijk is om te bewegen, en zeker in tijden van Corona.

Dankzij de gemeente Evergem zijn er tal van onverharde wegen toegevoegd aan het parcours. Ongeveer de helft van de route is dan ook offroad, een waar plezier voor de vele mountainbikers. In totaal zijn er drie lussen:

  • de rode lus, die ook de langste is, heeft een afstand van 49 kilometer en start aan het Sportcentrum Hoge Wal in Ertvelde. Via enkele mooie en onverharde paden in Oosteeklo, kom je in de Lembeekse bossen.
  • de blauwe lus, start aan Cultuurcentrum Evergem in Sleidinge of aan Sporthal Evergem-Centrum, is 35 kilometer lang en bestaat vooral uit mooie grinpaden en trage wegen. Onderweg geniet je van een klein bosje en een beklimming en afdaling van de Zonnepanelenberg aan de Westbekesluis. Deze route is uitermate geschikt voor de gravelbikers.
  • tot slot is er nog de groene lus, die start aan het Ontmoetingscentrum Ter Gulden Celle in Doornzele. Deze tocht neemt je mee doorheen de velden van het koppelingsgebied Doornzele-Noord, waar je kan genieten van het Speybank monument, een nieuw aangelegd parkje met uitzicht op het kanaal Gent-Terneuzen en het koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid met een recreatiezone. Goed voor een tocht van 17 kilometer.

Dit jaar komt er een uitbreiding van elke lus met een klein, technisch parcours. Zo komt er één aan Cultuurcentrum Evergem en aan de skeelerpiste van Ertvelde. Deze bij de lus van Doornzele is momenteel nog niet gekend.

Opmerking: de routes zijn duidelijk herkenbaar aan de bordjes waarop een groene pijl en 2 gele wielen op getekend zijn. De groene pijl duidt meteen ook de te volgen richting aan. Zie foto op deze pagina.

Bron: MTBRouteDatabase.be en VRT.

Met dank aan MTBRouteDatabase.be en VRT, alsook de gemeente Evergem.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.