De naam “Landlopersroute” vindt zijn oorsprong in de historische context van de Kempen. In vroegere tijden werden mensen die geen vaste verblijfplaats hadden en als armlastig werden beschouwd, vaak “landlopers” genoemd. Deze route is vernoemd naar de geschiedenis van deze landlopers, die vaak gedwongen werden om te werken in landbouwkolonies of te reizen langs specifieke paden. Door de naam “Landlopersroute” te dragen, herinnert de route aan dit stukje lokale geschiedenis en biedt het de mogelijkheid om in hun voetsporen te treden terwijl je de prachtige Kempen verkent.

Verken de betoverende Kempen via de Landlopersroute, een avontuurlijke tocht doordrenkt met geschiedenis en natuurpracht. Deze route voert je door pittoreske landschappen, langs kronkelende paden en verborgen juweeltjes. Ontdek de verhalen van weleer terwijl je wandelt in de voetsporen van de landlopers, en geniet van de unieke mix van cultuur en natuur die deze route te bieden heeft. Een onvergetelijke ervaring die je meeneemt op een boeiende reis door de tijd en de adembenemende schoonheid van de Kempen.

Starten kan je doen vanop 3 verschillende plaatsen, zijnde:

  • Bezoekerscentrum Kolonie 5-7, Kapelstraat 10, Merksplas
  • Parking Van Cuyck, Jan Van Cuyckstraat, Hoogstraten
  • Stadsboerderij, Veldekensweg 10, Turnhout

Nadat je je wagen parkeert hebt en de fietsen klaar zijn voor vertrek, heb je de keuze uit 3 verschillende afstanden, over een vlak en voor 20 % autovrij parcours, doorheen een verrassend en veelzijdig landschap, waar je onderweg sfeervolle picknickplekjes passeert, alsook 3X erfgoed van wereldklasse:

  • Ofwel kies je voor de volledige afstand van 57 kilometer
  • Ofwel verkies je de westelijke lus van 42 kilometer
  • Ofwel verkies je de oostelijke lus van 16 kilometer

Een stopplaats inlassen onderweg kan in:

Bron:

Fietsbrochure en officiële website van Toerisme Kempen en Provincie Antwerpen.

Met dank aan:

Toerisme Kempen, en in het bijzonder Mevrouw Karen Bouts, van wie ik meerdere brochure mocht ontvangen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Provincie Antwerpen en © Copyright De Backer Mie.