Eén van Vlaanderens mooiste streken


Wanneer je één van Vlaanderens mooiste streken wil verkennen met de fiets, dan moet je er wel wat voor over hebben. Om te beginnen is er de afstand die je moet overbruggen met de wagen; en eenmaal ter plaatse sta je voor vijf hellingen die moeten beklommen worden.


Een stukje paradijs op aard


Maar van zodra je daar ter plekke aan het fietsen bent, word je constant verrast met prachtige vergezichten; unieke panorama’s, sympathieke mensen en een hele mooie streek. Kortom, je ontdekt een stukje paradijs op aard.

Deze fietstocht doorheen de Voerstreek vind je terug in de knooppunter cafébox, een box waarin 40 fietsroutes zitten die je meenemen naar de 5 Vlaamse provincies en meteen ook een perfecte combinatie zijn van het fietsen en het genieten van een lekker streekbiertje.

Starten doe je ter hoogte van knooppunt 431 en in de onmiddellijke omgeving van het infocentrum Toerisme Voerstreek, Pley 13, ‘s-Gravenvoeren. Neem zeker vooraf eens de tijd om het infocentrum te bezoeken om de unieke aspecten van de Voerstreek te ontdekken, maar ook om alles te weten te komen betreffende de fauna en flora, de geologie van het landschap en het dagelijkse leven van de Voerenaars.

Voor de langere fietstocht van 39,4 kilometer moet je deze knooppunten volgen: 431 – 100 – 78 – 77 – 420 – 421 – 422 – 423 – 424 – 425 – 426 – 427 – 428 – 429 – 430 en 431. Kies je eerder voor de kortere versie van 26 kilometer, volg dan deze knooppunten: 431 – 422 – 423 – 424 – 425 – 426 – 427 – 428 – 429 – 430 en 431. Maar wees gerust, welke versie je ook kiest, je word zeker net als ik aangenaam verrast onderweg.

Enkele mooie stopplaatsen onderweg zijn:

 1. Het Maaslandkasteel in Eijsden
 2. De Steenboskapel, een kapel uit Romeinse stenen, in het gehucht Schophem
 3. De Sint-Martinuskerk in Sint-Martens-Voeren staat op een terp waar de Voer en de Veurs samenstromen
 4. De Commanderijhoeve in Sint-Pieters-Voeren
 5. De Duitse Commanderij, een imposant kasteelcomplex in Maaslandse renaissancestijl
 6. De forellenkwekerij in Sint-Pieters-Voeren

Eten en drinken:

Onderweg kom je tal van brasseries, cafés en tavernes tegen waardoor je zeker geen honger of dorst hoeft te hebben. Hieronder staan slechts enkele vermeld:

 1. Brasserie Heerlijkheid Breust in Eijsden
 2. De Oranjepoort in Sint-Martens-Voeren
 3. Op het terras naast de forellenkwekerij
 4. Bij Jetteke in Veurs
 5. Café Modern in Teuven
 6. Brasserie ’t Boerenhof
 7. IJssalon N’ice Cream

Met dank aan Knooppunter.

Met dank aan de dienst Toerisme Voerstreek en in het bijzonder aan Mevrouw Lindsey Truyers.

Info betreffende de foto op deze pagina: © Ryckaert Gino.