thumb_P1100921_1024thumb_P1100894_1024Deze wandeling start in Gavere en neemt jullie als het ware mee op een reis terug in de tijd. We schrijven het jaar des heren 1453, en meer bepaald op 23 juli van dat jaar. Toen heerste een vreselijke veldslag op het grondgebied van Gavere, Semmerzake en Vurste. Het Gentse volksleger kwam er lijnrecht tegenover het beroepsleger van Filips de Goede, graaf van Vlaanderen te staan.

Het slagveld van weleer!

Aanleiding van deze bloedige strijd was het verzet en de koppigheid van de stad Gent, die niet wou plooien voor de centralisatiepolitiek welke opgelegd werden door de hertogen van Bourgondië. Nadien werd de ‘Vrede van Gaveren’ opgedrongen aan de Gentse bevolking. Dit was toen een zware pil om te slikken en bijna honderd jaar later werd de Gentenaren een straf opgelegd door Keizer Karel, achter-achter kleinzoon van Filips, voor de zoveelste rebellie welke hun tot ‘Stroppendragers’ zou degraderen en wat elke jaar opnieuw bij de start van de Gentse Feesten wordt herdacht.

thumb_P1100914_1024thumb_P1100903_1024Starten doe je aan het toeristich infokantoor VVV ’t Gaverland, gelegen aan de Markt in Gavere en via groene zeshoeken op houten palen, word je probleemloos doorheen deze geschiedkundige wandeling geloodst. Aangezien er een gedeelte over aardewegen loopt, en deze na hevige regenval er zwaar kunnen bijliggen, zou ik jullie aanraden om een goed schoeisel te voorzien. Een kaart met daarop de nodige uitleg van deze wandelroute kan je kopen bij de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen, alsook bij de dienst Toerisme Vlaamse Ardennen.

Aangezien de wandeling grotendeels doorheen de natuur loopt langsheen veldwegen of een looppad naast de Schelde, kan deze ook door kinderen in het bijzijn van hun ouders gedaan worden. Enkel voor rolstoelgebruikers of gezinnen met kinderwagens wordt het moeilijk om het volledige parcours af te leggen. Het is niet alleen een mooie wandeling, maar evenzeer een les in de geschiedenis van Vlaanderen, van de Vlaamse Ardennen en van de stad Gent.

Gavere, Semmerzake en Vurste!

thumb_P1100904_1024thumb_P1100923_1024De wagen kan geparkeerd worden op de Markt, daar zijn heel wat parkeerplaatsen; maar ook is er een ruime parking voorzien in de Sportdreef, waar je op het einde van deze wandeling doorheen wandelt. Deze wandelroute loopt deels over het slagveld en toont je verschillende monumenten en plekken welke aan deze bloedige veldslag verbonden zijn.

Zowel in Gavere als in Semmerzake zijn verschillende horecazaken waar je terecht kan voor een lekker streekbier, zoals een Tonneke of een Valeir; en verschillende onder hen bieden ook de gelegenheid om eens lekker te eten. Wij genoten van een lekker streekbiertje en enkele hapjes op het dakterras van Brasserie De Post, op de Markt.

Hier vind je een fotoreportage terug van deze geschiedkundige wandeling.

Zin om wat langer te genieten van deze mooie streek?:

B&B De Cocoon in Semmerzake

B&B Charelke Dop in Semmerzake

Met dank aan de dienst Toerisme Vlaamse Ardennen
Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen en in het bijzonder aan bram Elewaut