Op verkenning doorheen Noord-Holland.


Opnieuw neem ik jullie graag mee naar onze noorderburen, de sympathieke Nederlanders, voor een fietstocht in de provincie Noord-Holland. Hier vind je het pittoreske dorpje Volendam, bekend om de typische palingsound en de vele artiesten die hier ooit hun carrière begonnen zijn. Denk maar eens aan The Cats, Jan Smit, BZN, Nick & Simon en tal van andere groepen.

Een bezoek aan het Volendams museum en het Palingsoundmuseum mag zeker niet ontbreken op jullie lijstje van bezienswaardigheden. En wie weet loop je met een beetje geluk wel eens een bekende Nederlander tegen het lijf, zoals mijn vrouw en ik tijdens ons bezoek aan Volendam.

In totaal moet er bijna 27 kilometer gefietst worden en deze fietsroute, is net zoals vele andere, samengesteld in een lusvorm. Op die manier kom je na enkele uren fietsplezier weer aan op de plaats waar je voorheen gestart bent. Handig toch? De opeenvolgende fietsknooppunten van deze mooie tocht doorheen Noord-Holland zijn: 99 – 96 – 95 – 13 – 12 – 11 – 10 – 63 – 64 – 97 – 98 – 99.

Eenmaal vertrokken uit Volendam, fiets je via Axwijk en Middelie naar Oosthuizen. Vandaar begin je aan de terugtocht naar Volendam, terwijl je onderweg geniet van een prachtig uitzicht over het Markermeer, wat een deel is van het IJsselmeer; en fiets je doorheen het stadje Edam, waar kaas door de eeuwen heen steeds een belangrijke rol heeft gespeeld. Stap hier ook eens van je fiets en geniet van dit gezellig stadje, vooraleer je de terugtocht verder aanvat.

Bezienswaardigheden onderweg zijn:

  • het Volendams museum
  • het Palingsoundmuseum
  • het kunstwerk Beeld Water in Volendam
  • het Fort bij Edam, een van de best bewaard gebleven forten van de Stelling van Amsterdam

Eten en of drinken onderweg:

Tijdens deze fietstocht passeer je onderweg voldoende tavernes om even halt te houden, te genieten van een lekkere koffie met gebak of een biertje op een terras.

Bron: fietsnetwerk.nl, waar je tal van fietsroutes doorheen Nederland kan downloaden.

Met dank aan fietsnetwerk.nl

 

Zin om wat langer te blijven:

 

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © Ryckaert Gino.