Voor alle personen die zich met een rolstoel moet verplaatsen, of op een andere manier minder mobiel is dan de valide mensen is een fietstocht maken niet altijd vanzelfsprekend. In het boekje ‘Fietsen met een +’ vind je zes trajecten die door iedereen veilig en comfortabel kunnen gefietst worden; dus ook voor mensen met een aangepaste tweewieler of gezinnen met een fietskar voor de kinderen. Het boekje werd uitgegeven door de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.

Voor een eerste fietstocht neem ik jullie mee naar het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke, één van de grootste recreatiedomeinen van België. De tocht start aan het nieuwe bezoekerscentrum, om dan meteen verder te fietsen doorheen een landelijk gebied waar bossen, kanaaltjes en kleine dorpskernen elkaar voortdurend afwisselen. De rode draad in dit fietsverhaal is de schilderachtige Moervaart met zijn vele typische bruggen.

Om deze fietstocht van 36 kilometer tot een goed einde te brengen, moet je deze knooppunten volgen: 96 – 97 – 89 – 83 – 67 – 78 – 79 – 19 – 80 – 88 – 84 – 96. Onderweg kan je de rit inkorten tot 18 km fietsplezier aan knooppunt 83, van waar je verder fiets naar 82 – 84 – 96; ofwel kies je voor een afstand van 31,5 kilometer door aan knooppunt 83 verder te fietsen naar 82 – 79 – 19 – 80 – 88 – 84 – 96.

De bezienswaardigheden onderweg zijn:

  • het ongeveer 15 kilometer lange riviertje, de Zuidlede
  • het kanaaldorpje Mendonk
  • de Moervaart, die het kanaal Gent-Terneuzen verbindt met de Durme
  • de Reepkens, een 13 hectare groot natuurgebied tussen Overledebrug en Kalvebrug
  • het Heidebos
  • Moerbeke kasteel en Moervaart ophaalbrugje
  • het provinciaal domein Puyenbroeck

In het provinciaal domein Puyenbroeck kan je een driewieler, handbike en handbike aankoppelfiets voor rolstoel huren. Klik voor meer informatie op deze link

Hapje en een drankje nuttigen, en gebruik maken van toegankelijk sanitair:

Bron: ‘Fietsen met een +’, een uitgave van de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen en in het bijzonder aan Dhr Bram Elewaut.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: Copyright © tov en de foto’s werden genomen door Johan Martens (driewieler) en David Samyn (Zuidlede).