Deze lusvormige route is bewegwijzerd in twee richtingen en heeft een totale afstand van 44,3 kilometer en is een uittreksel van de fietsnetwerkkaart Brugse Ommeland-Zuid, die werd uitgegeven door de dienst Toerisme West-Vlaanderen, beter gekend als Westtoer, en daar te koop wordt aangeboden voor de prijs van slechts 6 euro.Zulk een kaart is steeds handig wanneer er onderweg een fietsknooppunt zou ontbreken, of wanneer je om de één of andere reden plotseling zou beslissen om de route in te korten.

Start en aankomst doe je vanaf knooppunt 85, dat heel dicht bij het kasteel van Wijnendale in Torhout ligt, zodat je achteraf de tijd kunt nemen om het kasteel uitgebreid te verkennen; of om te genieten van een hapje en een drankje. Daarnaast is er ook een veilige themaspeeltuin voorzien voor de kinderen, zodat ze kunnen genieten van een springkasteel of vertoeven in het dierenpark, terwijl de ouders vanop het terras een oogje in het zeil kunnen houden. Bij slecht weer is er ook een gezellige spelruimte binnen.

De openingsuren zijn als volgt opgesteld: van 15 mei tot 15 september is het elke dag geopend van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.30 uur. Vanaf 16 september kan je het kasteel ook elke dag bezoeken van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur. Op maandagvoormiddag is het gesloten.

De fietsknooppunten die je moet volgen zijn: 85 (startplaats) – 86 – 84 – 82 – 78 – 77 – 54 – 51 – 45 – 38 – 40 – 39 – 36 – 32 – 34 – 35 – 84 – 86 en tot slot weer helemaal terug naar knooppunt 85.

Belangrijks stopplaatsen tijdens deze fietstocht zijn:

  • Het kasteel van Wijnendale met de gezellige babbel- en knobbelkroeg ’t Heuvelhof
  • Het bezoekerscentrum De Grote Zaagbek (bij knooppunt 45)
  • De gezellige taverne Den Heirweg (even weg van knooppunt 77)
  • Het kasteel d’Aertrijcke met zijn kasteeldomein, een viersterrenhotel met gastronomisch restaurant en een leuke bistro (tussen knooppunt 84 en 82)
  • Het militair domein het Vloethemveld (tussen knooppunt 77 en 54)
  • Proef van de lekkere streekgerechten in het rustieke restaurant Jan Breydel (tussen knooppunt 40 en 39)
  • De Abdijhoeve dat bestaat uit een hotel, een beautycentrum en een gastronomisch restaurant (vanaf knooppunt 38 maak je een ommetje naar knooppunt 43 om deze plaats te bereiken)
  •  Een bruine kroeg, de Buuzestove, waar je een amberkleurig kasseileggersbiertje of een ander streekbiertje kan proeven (tussen knooppunt 35 en 84)

Deze pagina kwam tot stand mede dankzij de bereidwillige medewerking van dienst Toerisme West-Vlaanderen, Westtoer, waarvoor mijn dank!

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Westtoer.