Betreed een betoverend avontuur langs de serene oevers van de meanderende Dender, waar de zachte bries en het kalmerende geruis van het kabbelende water je uitnodigen tot een onvergetelijke fietservaring. Van stadsgloed naar stadsgloed voert deze pittoreske route je mee langs adembenemende natuurgebieden en verrast je met glinsterende pareltjes van het Unesco-werelderfgoed.

Peddel op je gemak door dit schilderachtige landschap en laat je betoveren door de rustgevende melodie van de natuur. Elke draai van de pedalen brengt je dichter bij de verborgen schatten die deze reis te bieden heeft. Laat je zorgen varen terwijl je langs de oevers glijdt en geniet van de ongerepte pracht die zich voor je ontvouwt.

Met elke tussenstop ontvouwt zich een nieuw hoofdstuk van schoonheid en geschiedenis. Verlies jezelf in de betoverende natuurlijke panorama’s en laat de historische pracht van Unesco-werelderfgoedlocaties je verbeelding prikkelen. Deze tocht biedt niet alleen prachtige landschappen, maar ook een diepere verbinding met het erfgoed en de verhalen die deze plekken zo bijzonder maken.

Stap op je fiets en ervaar de harmonie van mens en natuur terwijl je langs de Dender glijdt. De drie onmiskenbare hoogtepunten van deze route zullen je hart veroveren en je ziel voeden. Maak je klaar voor een reis vol betoverende momenten die je voor altijd bij zullen blijven.

Stap op de Dendermonde fietsroute en laat het avontuur beginnen op de bruisende Grote Markt van Dendermonde, waar je de majestueuze Belforttoren kunt beklimmen. Deze toren is trots Unesco werelderfgoed, net als het betoverende Sint-Alexiusbegijnhof en de legendarische Ros Beiaardommegang. Hoewel je voor die laatste nog even geduld moet hebben tot 2030, is er in Dendermonde meer dan genoeg te ontdekken. Het plezier begint voordat je zelfs maar één pedaalslag hebt gemaakt.

Eenmaal de stad achter je gelaten, voert de route je langs schilderachtige sluizen, charmante bruggen, weelderige natte weilanden en sfeervolle dorpjes in de uitgestrekte Dendervallei. Je maakt zelfs een zijtripje naar de pittoreske Scheldevallei. Bij het Donkmeer, en ook bij ’t Oud Brughuys in Schoonaarde, kun je genieten van lokale lekkernijen en je energie aanvullen. En vergeet de kers op de taart niet: de overtocht met het historische veer bij Appels, het oudste veer van het land! Terwijl je wacht in taverne Het Veerhuis, bestel je gerust een lokaal gebrouwen biertje.

En dat is nog niet alles. De route voert je door de betoverende Gratiebossen, biedt vogelspotmogelijkheden in het Berlare Broek en laat je kennismaken met gezellige dorpjes langs de Dender, zoals Mespelare, Gijzegem en Schoonaarde. Sluit je onvergetelijke tocht af op een Dendermonds terrasje, waar je kunt nagenieten van de prachtige vergezichten en de heerlijke sensatie van een geslaagde fietstocht.

Via deze link bekom je een afdrukbare kaart waarop alle knooppunten, trajecten en praktische informatie beschreven staat. Daarnaast kan je ook een knooppuntenstrookje afprikten en een GPX-bestand voor je smartphone downloaden. Tot slot vind je ook een beschrijving van alle bezienswaardigheden en stopplaatsen die je onderweg tegenkomt.

Bron: Officiële website van Toerisme Oost-Vlaanderen (Routen), waar heel wat leuke activiteiten te ontdekken zijn.

Met dank aan: Routen en in het bijzonder aan Mevrouw Annelies van Routen, voor het doormailen van deze mooie fietstocht, alsook aan Toerisme Scheldeland en de stad Dendermonde.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright TOV (Routen) en © Copyright David Samyn.