Een volkscafé:

  • is de plek waar je de drempel van thuiskomen overstijgt!
  • is een praatbarak waar verhalen tot leven komen
  • biedt sfeer en gezelligheid, als een warme omhelzing
  • serveert lokaal lekkers dat de smaak van de streek omarmt

Vandaag wil ik het op mijn website eens over een gans andere boeg gooien dan voorheen, maar wil ik heel graag deze pagina schenken aan de volkscafés. Bij de meesten onder wel herkenbaar als een gastvrije plek waar iedereen van harte welkom is, waar mensen met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten, om dan samen op te gaan in de ambiance die daar heerst. Meestal hebben deze cafés dan ook de naam van bruin cafeetje, maar ondertussen behoren ze ook tot ons culturele erfgoed en hopelijk gaan ze dan ook nooit verloren.


Starten doe ik met het Mout- en Brouwhuis De Snoek in Alveringem, dat uitgebaat wordt door Philip Nocks sinds juli 2020.

Te midden van uitdagende tijden en in het warme licht van de zomerzon van juli 2020, zette Philip een onvergetelijke stap. Met een vastberadenheid die dieper gaat dan de wortels van een eeuwenoude eik, nam hij het roer over van Mout- en Brouwhuis De Snoek. Toen mijn geliefde stamcafé te koop werd aangeboden, was er geen enkele zweem van aarzeling. Op 56-jarige leeftijd was ik klaar voor een betoverende reis vol nieuwe avonturen. Soms moeten gedachten wijken voor daden, en zo geschiedde.

Hij opende nieuwe deuren van smaak met een uitgebreid assortiment aan verleidelijke gerechten, van pasta’s tot lasagnes, van verrukkelijke croques tot pots de paté … en toch bleef de imposante lijst van 139 speciaalbieren en het weemoedige interieur ongerept. Dit is een praatcafé doordrongen van passie en een ziel diep verweven met zijn geschiedenis. Het koesteren van deze schat is ons geboorterecht.

Tijdens het Weekend van het volkscafé (jaarlijks in april) kunnen deelnemers hier deelnemen aan oer-Vlaamse volksspelen, een vleugje nostalgie dat ons verbindt. Aan de zijde van het gebouw ligt ook het museum, dat gedurende dit weekend zijn deuren opent voor nieuwsgierige zielen. De vzw ‘Vrienden van het museum’ zorgt met liefde voor de rondleidingen. Dit erfgoed van onze brouwerij moeten we koesteren, als een waardevolle schat bewaard in een tijdloze schatkist. Alles bevindt zich nog altijd op zijn plaats, als een eerbetoon aan vroeger.

Het Mout- en Brouwhuis De Snoek vind je terug op Fortem 40, 8690 Alveringem. Via deze link kom je meteen op de officiële website en kan je alles terugvinden, gaande van de openingsuren van het museum, prijs van een bezoek aan het museum, arrangementen voor groepen met een gids, een rendez-vous met de bierbrouwer, een caféwandeling of suggesties voor maaltijden in de museumherberg.


(h)Op weg naar het tweede volkscafé: Kaffee Bazaar in Ieper, dat uitgebaat wordt door Joeri Devolder.

Kijk vol verwachting uit naar een betoverend optreden van een Westhoekartiest, fluistert Joeri Devolder van Kaffee Bazaar zachtjes in de bries van het naderende Weekend van het volkscafé. Zijn trendy bierparadijs, gelegen in het hart van Ieper, oefent een magnetische aantrekkingskracht uit op zowel jonge dromers als wijze zielen. Toeristen en Ieperlingen zitten er zij aan zij, als een harmonieuze dans van vriendschap. Joeri, de bezielde bierkenner, onthulde onlangs dat hij in vijf jaar tijd maar liefst 8.000 bieren heeft geproefd.

In de schatkamer van zijn zaak vind je bieren die hun oorsprong vinden in alle hoeken van de wereld. Bier is voor mij meer dan een passie, het is een verhaal dat mijn hart en ziel omarmt, verklaart hij met een glimlach. Een eindeloze reis van ontdekking, die ik met liefde en warmte deel met mijn gewaardeerde gasten.

Op de tap staan vaak betoverende brouwsels, zoals een diepzwarte stout uit Estland of een gedurfde Amerikaanse IPA die de smaakpapillen omarmt. De smaken dansen op de tong als een symfonie van verrukking, een echo van de prachtige wereld die in elke slok wordt onthuld. Kom, laat je meeslepen in de magie van bier, een universele taal van genot die grenzen overstijgt en harten verenigt.

Kaffee Bazaar vind je terug in de Boomgaardstraat 9, 8900 Ieper. Via deze link kom je meteen op de officiële website en kan je hier ook alles terugvinden betreffende de openingsuren, de geplande activiteiten en de webshop.


Wellicht volgen er nog meer bruine cafeetjes op mijn website, maar starten doen we voorlopig met deze twee kanjers. Het zou natuurlijk heel leuk zijn mochten jullie na een bezoek aan één van beide zaken, een sfeerfoto willen plaatsen op mijn Facebookpagina ‘langsvlaamsewegen’, zodat je andere geïnteresseerde bezoekers al eens laat proeven van de gezellige sfeer die daar heerst. Ik ben benieuwd.

Bron: Officiële website en magazine ‘Visit West-Vlaanderen Editie 2023’.
Met dank aan de dienst Toerisme van: WesttoerWesthoekLeiestreekde KustBrugse Ommeland en Visit West-Vlaanderen.
Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright