Vandaag wil ik graag even starten met wat aardrijkskunde, want ik kan me heel goed voorstellen dat niet iedereen weet dat de Durme een zijrivier is van de Schelde. Ter hoogte van Daknam, een deelgemeente van Lokeren, is ze een samenvloeiing van de Zuidlede en de Moervaart; en samen met de Moervaart zijn ze goed voor 45 kilometer waterweg.

De rode draad doorheen deze natuurwandeling zijn de schilderijen van creatieve duizendpoot André Bogart, welke je begeleiden tijdens deze mooie wandeling en her en der opgesteld staan langsheen de oevers van de Durme .

Start en aankomst ligt op het dorpsplein van Durmen (Zele), ter hoogte van huisnummer 178. In totaal moet er 9 kilometer gewandeld worden over verharde en onverharde wegen.

Hou daar dus rekening mee en voorzie jezelf van een aangepast schoeisel. De natuurliefhebber zal ondermeer ook genieten van de verschillende watervogels, die nesten gemaakt hebben in de rietkragen aan de oevers van deze rivier. Eenmaal voorbij de Sint-Jozefkapel stap je doorheen het landschap van de Durmemeersen, waar rust, stilte en veel groen overheersen.

Zeshoekige bordjes zorgen er onderweg voor dat je steeds op het juiste pad blijft, maar je kan natuurlijk ook een gedetailleerde wandelkaart bestellen bij de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen waarin je naast een uitgebreide routebeschrijving, ook nog een begeleidende info, alle belangrijke bezienswaardigheden onderweg en tal van leuke stops terugvind. En dat allemaal voor de prijs van slechts 2 euro.

Extra tip:

Aangezien er tijdens deze wandeling geen horeca te vinden is, doe je er goed aan om zelf wat eten en drinken mee te nemen voor onderweg.

Natje en een droogje achteraf:

  • geniet van een lekkere trappist of een snack eten in café Den Herberg, Rodendries 24, Waasmunster
  • eet je liever paling of een andere Vlaamse klassieker, dan word je verwacht in ’t Palingshuis, Palingstraat 2, Waasmunster
  • voor een lekkere slaatje, snack met of zonder streekbiertje is de Bierhoeve, Kaaldries 162, Hamme the place to be

Langer blijven in het Scheldeland:

Info betreffende de foto: © Toerisme Oost-Vlaanderen en de foto werd genomen door David Samyn 

Met dank aan de dienst Toerisme Scheldeland

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen