Een artikel schrijven over een wandeling in Oud – Heverlee is voor mij nostalgisch, omdat het me doet terugdenken aan mijn legerdienst in 1978, waar ik werd onderverdeeld bij de Transmissietroepen. In de kazerne kreeg ik gedurende 2 maanden een opleiding van al het rollend materiaal dat daar voor handen was, vooraleer ik mijn laatste 6 maanden mocht doorbrengen in het Duitse Brakel, nabij Kassel.

Tijdens mijn opleiding tot vrachtwagenchauffeur kwam ik voor het eerst in contact met het prachtige landschap dat Vlaams – Brabant te bieden had; en met deze wandeling van 15,2 kilometer is het niet anders, want het Meerdaalwoud staat bekend als het mooiste beukenbos van het ganse land, waarin de Tomberg het hoogste punt is.

Starten doe je aan het station van Sint – Joris – Weert (Oud – Heverlee), wat ideaal is voor diegenen die liever met de trein naar hier willen komen. Eenmaal aangekomen op je startplaats begeef je je meteen naar knooppunt 106. De daarop volgende wandelknooppunten zijn: 107 – 108 – 100 – 19 – 124 – 123 – 125 – 110 – 127 – 111 – 758 – 128 – 129 – 134 – 105 en tot slot terug naar 106.

De boswandeling neemt je mee over kleine paadjes, statige wouddreven en holle boswegen, welke zeer typisch zijn voor deze prachtige streek. Aan bezienswaardigheden onderweg zal je zeker ook geen gebrek hebben, aangezien je kan genieten van de wijnstokken van Chardonnay Meerdael; voorts kan je even uitblazen op het prieeltje bovenop de Tomberg en een pauze kan je inlassen bij de romantische Warandevijver of de inktzwammen van Ad bij het Herculessalon.

Op het parcours zijn er tal van picknickbanken voorzien; onder andere bij onthaalzone De Speelberg (ter hoogte van knooppunt 108) waar zelfs toiletten voorzien zijn. Die vind je natuurlijk niet in het bos, maar voor diegene die met de trein naar hier komen, kunnen steeds terecht in het volkscafé ‘In de Rapte’ aan het station van Sint – Joris – Weert (gelegen tussen knooppunten 107 en 106).

Verkies je om wat langer te verblijven, dan zijn dit alvast enkele logeeradresjes:

Bivakzone  Steenberg, Oud – Heverlee

B&B Miranoza, Blanden

Meerdaal Bed & Breakfast, Sint – Joris – Weert

Hotel Bibois, Vaalbeek

Vakantiewoning Charlepoegn – Sweetwaters, Oud – Heverlee

Bron: Het kriebelt in #dewandelporvincie! uitgegeven door de dienst Toerisme Vlaams – Brabant.

Met dank aan de dienst Toerisme Vlaams – Brabant en in het bijzonder aan Mevrouw Sabrina Wuyckens.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: ©Toerisme Vlaams-Brabant/Lander Loeckx