Als men over Dendermonde praat denkt iedereen onmiddellijk aan het Ros Beiaard, een folkloristisch paard dat door de Pijnders gedragen wordt en waarop de Vier Heemskinderen om de tien jaar plaatsnemen voor een urenlange tocht doorheen de stad.

dendermonde stadshuisMaar Dendermonde is ook de stad die gelegen is aan de samenvloeiing van de Schelde en de Dender, wat volgens de verre voorouders de geschikte locatie leek om een nederzetting te stichten.

Reden te meer om er voor te zorgen dat er in deze stad ook een wandeling kwam, die je meeneemt langsheen de mooiste plekjes en gebouwen die de stad rijk is.

De stadswandeling loopt grotendeels over verharde wegen en is dus ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens, tenzij na een zware regenval, dan is het zeker niet aan te raden.

Starten doe je aan het Station, op het Statieplein en aangezien deze wandeling niet bewegwijzerd is, kan je via de volgende link én de kaart én de routebeschrijving downloaden en uitprinten, wat heel handig voor onderweg: file:///Users/gino/Downloads/GO_wandelroute_dendermonde.pdf

Wat je zeker moet gezien hebben:

 1. Het standbeeld van het Ros Beiaard
 2. De Sint-Egidiuskerk, welke voltooid werd in 1781
 3. Het Sint-Alexius Begijnhof dat 61 huizen telt
 4. Het Begijnhofmuseum
 5. Het Zwartzusterklooster
 6. Het beeld van de Dansende kinderen
 7. Het Justitiepaleis
 8. De Onze-Lieve-Vrouwekerk
 9. De Grote Zwartrok: Pater Pieter-Jan De Smet
 10. Het Stadhuis, dat oorspronkelijk een lakenhalle was in de 14de eeuw
 11. Het Bastion VIII

Zin om de stad te verkennen aan de hand van de fiets en de Ros Beiaardroute, klik dan op de volgende link en kom er alles over te weten: https://www.langsvlaamsewegen.be/de-ros-beiaardroute/

Met dank aan de dienst Toerisme Dendermonde.
Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Ryckaert Gino