Op een boogscheut van Gent vind je één van de mooiste streken die ons land rijk is, namelijk de Vlaamse Ardennen. Dit landschap staat garant voor een wisselend prachtig kleurenpalet dat gevormd wordt tijdens het opeenvolgen van de verschillende  seizoenen; keer na keer, jaar na jaar, oneindig voort en telkens weer.Zwalmbeek wandelroute

De Vlaamse Ardennen en zijn golvende landschap worden sinds eeuwenlang al gevormd door de kronkelende Zwalmbeek. Getekend door koppige kasseien, welke zich ieder op hun beurt een weg banen tussen de zachte heuvels van deze glooiende streek; waar knotwilgen en populieren langs de oevers van grillige, kronkelende beekjes het landschap als het ware toejuichen met hun bladeren; waar maisvelden en groene weiden als de verf op een schilderspalet voor de verschillende tinten zorgen.

Deze Zwalmbeek wandelroute neemt je niet alleen mee langsheen de pracht en schoonheid van deze streek, maar ook langs bronnen, grachten en watermolens, waarvan sommige nu nog dienst doen als gezellige horecazaken. De grote bronnen dragen hun steentje bij tot de uitstekende kwaliteit van enkele belangrijke streekproducten; zoals de waterkersgrachten in Roborst, het mineraalwater in Ginstberg en de stokerij Van Damme, waar je terecht kan voor een echte O’ de Flander.


De wandelroute heeft een totale afstand van 9 kilometer, maar kan ingekort worden tot 5 kilometer. Starten doe je aan de Zwalmmolen in Munkzwalm, waar tevens het infokantoor Zwalm en de Vlaamse Ardennen gehuisvest is. Je passeert onderweg drie molens die langs de Zwalm gelegen zijn: de Zwalmmolen, de IJzerkotmolen en de Ter Biestmolen.

De wandelroute is bewegwijzerd door middel van groene zeshoekige bordjes op houten palen, maar het is aangeraden om je te voorzien van een uitgebreide routebeschrijving, welke je onder andere kan bekomen op het gemeentehuis van Zwalm. Het gezellige terras van de Zwalmkoets en Klein Zwitserland, alsook van de Ter Biestmolen nodigen de wandelaars uit voor een tussenstop om even op adem te komen.

Enkele sfeerbeelden van deze prachtige wandeling vind je hier terug.

Dit weekend deden we deze wandeling nogmaals over en konden we nog meer genieten van de fauna en flora die je onderweg tegenkomt. Hier besef je pas echt goed dat dit een heel mooi stukje Vlaanderen is.

Zin om wat langer te vertoeven in deze prachtige streek en je tevens eens goed te laten verwennen in een romantische B&B, dan zit je bij Aire de Repos in Nederzwalm aan het juiste adres, waar gastvrouw Sabine al haar klanten in de watten legt van bij de aankomst tot aan het vertrek, zodat ze een onvergetelijke tijd beleven.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.

WP_000098