Stap op je fiets en laat je betoveren door de historische pracht van de Vrijbosroute. Deze schilderachtige route van 50,6 kilometer, voert je terug in de tijd, langs een voormalige spoorweg die in de Eerste Wereldoorlog dienstdeed als levensader voor Duitse troepen en materiaal naar het front. Maar dit is meer dan alleen een geschiedenisles op wielen; het is een reis door adembenemende landschappen en intrigerende bezienswaardigheden.

Terwijl je moeiteloos door het uitgestrekte Vrijbos in Houthulst fietst, besef je dat dit majestueuze bos zijn naam dankt aan de spoorlijn die ooit door zijn hart liep. Als je verder peddelt en de Vredesmolen in Klerken bereikt, word je beloond met een panoramisch uitzicht over de betoverende IJzervallei rond Diksmuide.

De reis gaat verder door de eeuwenoude Steenstraat, aangelegd door de Romeinen in onze verre geschiedenis. Langzaam daal je af naar de serene Handzamevallei, waar de tijd lijkt te vertragen. In het sfeervolle centrum van Werken ontdek je een verborgen schat: de Sint-Martinuskerk, naast een oude motte waar ooit een indrukwekkende burcht prijkte, liefkozend bekend als “De Hogen Aandoen.”

Onderweg kom je langs plekken die smeken om even te pauzeren en te verkennen: ten eerste, de ontroerende begraafplaats op de helling van de Gitsberg, een eerbetoon aan de geschiedenis. Daarna de imposante toren van de Sint-Amanduskerk in Hooglede, waar je zelfs gratis naar binnen kunt om de prachtige architectuur te bewonderen. Vergeet niet te genieten van het rustgevende Vrijbos, de majestueuze Vredesmolen bovenop de Stadenberg en de fascinerende wereld van het Archeologisch Site-Museum in Werken.

De Vrijbosroute belooft niet alleen een avontuurlijke fietstocht, maar ook een reis door de tijd en een kans om te genieten van de verborgen schatten van dit historische landschap. Stap op je fiets en laat je betoveren door de verhalen die deze route te vertellen heeft. Het wacht op jou om ontdekt te worden.

Neem dit zeker mee voor onderweg:

Fietsnetwerk De Westhoek, te koop voor 10 € bij Westtoer.

Zet deze route over in een GPX-bestand voor je smartphone, of de route in een PDF-formaat, wat je daarna kan uitprinten.

Bron: Westhoek magazine 2023: Grenzeloos genieten.

Met dank aan: Westtoer, Westhoek.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Westtoer, © Copyright Jan D’Hondt (Ateljé D).