Aangezien er tijdens de zomermaanden meer gefietst wordt, stijgt de kans op pech onderweg ook. Een lekke band kan roet in het eten gooien tijdens je geplande fietstocht. Hieronder volgen enkele nuttige tips die zorgen dat je in een mum van tijd weer vertrokken bent.

Dit materiaal moet je zeker steeds meenemen:

  • Een bandenlichter
  • Een bandreparatiekit met rubberen pleisters
  • Zelfklevende pleisters
  • Schuurpapier
  • Een potlood
  • vraag aan de bewoners indien je emmer water kan krijgen
  • Een fietspomp
  • Een vod

Het herstellen van een lekke band:

1) Verwijder de buitenband van het wiel

Zet de fiets op zijn kop of op zijn kant en plaats de bandenlichter tussen de velg van het wiel en de fietsband, zodat je een hefboom maakt. De buitenband komt los van de velg. Als een deel van de buitenband van het wiel komt, kun je er lichtjes aan trekken, zodat hij helemaal loskomt. Opgelet: controleer of er niet te veel spanning staat op de band door te drukken op de bovenkant van het ventiel in de binnenband.

2) Zoek waar het lek zit

Om gaatjes in de binnenband op te sporen kun je een emmer water gebruiken. Pomp de fietsband opnieuw op en dompel hem onder in de emmer, beetje bij beetje tot wanneer je luchtbellen ziet, dan heb je het gaatje gevonden. Duid deze plaats goed aan.

3) Bewerk de gaatjes

Wrijf de binnenband droog met een vod, zodat je de pleister kunt kleven over de gaatjes. Schuur eerst met een schuurpapiertje zacht over de binnenband op de plek waar het gaatje zit. Schuur nadien ook over de binnenkant van de buitenkant, op dezelfde plaats.

4) Kleef de pleister

Breng wat speciale lijm op de pleister en op het gaatje. Druk de pleister dan enkele minuten op het lek. Zorg dat je aan weerszijden van de pleister wat lijm ziet.

5) Plaats de binnenband er weer op

Controleer of de pleister goed zit, en pomp dan de band voor de helft weer op. Plaats nu de buitenband weer rond het wiel met de bandenlichter. Pomp tenslotte de band weer op tot op de juiste bandenspanning.

Nuttige tip:
Via de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen kan je een folder bekomen met daarin alle fietsverhuurzaken, alle fietsvriendelijke tavernes waarvan sommige een hersteldienst hebben

Bekijk hier de video hoe je een lekke band herstelt.

Bron: HLNfietst.be!

Info betreffende de foto op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.