Vandaag neem ik jullie mee naar Oostmalle, gelegen in het Land van Playsantiën, waar het kasteel van de graven de Renesse een echte blikvanger is in deze streek. Kom je op zondagnamiddag, dan is het kasteel geopend van 13 tot 18 uur en kan je genieten van een rondleiding om 15 uur. Verder zijn er tijdens het jaar ook tal van verschillende activiteiten zoals Kasteelconcerten, Muziek in het Park, Internationale Luitdagen, Kantmarkt, Antiekbeurs, genealogische en andere vormingsdagen, enz…


Engelse kasteeltuin en jachtbossen


Op de parking van dit kasteeldomein kan je kiezen uit twee bewegwijzerde wandelpaden, maar vandaag laat ik jullie kennismaken met het Renesse-Salphenpad, dat in totaal 11 kilometer lang is en deels over verharde en deels over onverharde wegen loopt. Onderweg geniet je van alle aspecten van een Engelse kasteeltuin bestaande uit wisselende perspectieven van open grasperken, boompartijen en struikgroepen tot een gesloten bosperk waar je tal van inlandse en exotische bomen aantreft.

Vervolgens stap je doorheen het ’s Herenbos, dat deel uitmaakte van de jachtbossen van de graven de Renesse. Hier valt meteen op dat de waardevolle bosflora en fauna goed beschermd worden; en er zijn nog steeds verschillende restanten van de Franse landschapstuin en de adellijke fantasieën van vroeger aanwezig. In het afgelegen gehucht Salphen springen de boerderijen, waarvan sommige in een Frankische langgevelstijl gebouwd zijn, meteen in het oog.

De knooppunten die je van begin tot einde moet volgen zijn: 93 – 92 – 91 – 82 – 81 – 80 – 85 – 87 – 86 – 88 – 90 – 91 – 92 en tot slot weer terug naar knooppunt 93, het beginpunt van deze wandeling.

Tip: aangezien de wandeling deels over onverharde wegen gaat, kan je je best voorzien van een stevig schoeisel of laarzen, vooral na regenweer.

Bron: Playsant wandelen in het Land van Playsantiën en Wikipedia.

Met dank aan de dienst Toerisme Malle en in het bijzonder aan Mevrouw Valerie en de Heer Kris.

Info betreffende de foto op deze pagina: © Copyright dienst Toerisme Malle.