P1070702P1070710Waarvan kan een mens nu volop genieten op een zondagnamiddag in februari terwijl de zonnestralen zo hun best doen om het aardoppervlak op te warmen? Het antwoord ligt voor de hand, want op een boogscheut van Gent ligt Petegem in de Vlaamse Ardennen; het wandelparadijs bij uitstek.

Deze streek is zo kenmerkend voor de weidse vergezichten, de knotwilgen en populieren die de weilanden omarmen, de vele kasseien die zich kronkelend een weg banen door dit heuvelachtige landschap, waar menig Flandrien reeds fietste in de voetsporen van zijn of haar idool; terwijl menig schilder genoot van het kleurenpalet van dit mooie landschap.

De Scheldekant wandelroute start aan de abdij van Beaulieu en neemt je gedurende 4 kilometer mee langs onverharde wegen, waardoor het raadzaam is om na een periode van regen, stevige wandelschoenen aan te doen. Helaas is deze wandeling niet beschikbaar voor gezinnen met een kinderwagen, of voor mensen in een rolstoel.

P1070737P1070743Eenmaal je de startplaats verlaten hebt, wordt je meegenomen naar de Schelde, die samen met de golfterreinen van de Golf en Countryclub je metgezellen blijven gedurende de wandeling doorheen domein Het Anker. Respecteer de reglementen en de golfspelers en blijf steeds op de onverharde wegen naast het terrein.

Voor wie er niet genoeg kan van krijgen, kan er onderweg voor kiezen om een verbinding te maken met de wandellus de Ghellinck, waardoor de wandeling uitgebreid wordt, en je na die extra kilometers weer aan de abdij van Beaulieu brengt.

Extra info:

De wandelroute is bewegwijzerd door middel van zeskantige bordjes met een groene opdruk

De Ronde van Vlaanderenroute passeert in de nabije omgeving, alsook de Scheldevalleiroute 3 (30 km) en de Kouterroute (49 km); verder heb je ook de mogelijkheid om deze streek te ontdekken aan de hand van verschillende fietsknooppunten. Op die manier bepaal je zelf waar je wil fietsen, en hoeveel kilometer je wil fietsen.

Wegens herstellingswerken aan de abdij kan je hier ook niet terecht voor een hapje of een drankje, maar aangezien er heel wat gezellige tavernes te vinden zijn op de markt van Oudenaarde is dit problem al heel vlug opgelost.

Je kan ook starten aan de Sint-Mauruskerk in Elsegem voor een wandeling van 5,5 kilometer, die ook perfect te combineren valt met de bovenstaande wandeling in Petegem.

Meer sfeerfoto’s over deze prachtige streek vind je hier terug.

De brochure waarop beide wandelingen vermeld staan kan je tevens ook bestellen bij de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen voor de prijs van slechts 2 euro.

 

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen!