P1070806P1070823Ik zal het niet ontkennen, maar in de Vlaamse Ardennen kom ik graag en veel; en telkens ik de mogelijkheid heb om eens een dagje vrijaf te nemen, dan stap ik in de wagen en voor ik het goed en wel besef zie ik dat het landschap dat aan mij voorbij passeert, stilletjes aan verandert van een vlak naar een heuvelachtig terrein met weidse vergezichten, waar knotwilgen de weilanden en akkers omarmen.

Aangezien de zon van de partij is, wil ik vandaag de Scheldekant wandelroute doen, waarbij er nu moet gestart worden aan de kerk van Elsegem. De andere wandeling, welke start aan de abdij van Beaulieu in Petegem, heb ik reeds vroeger gedaan en beschreven op mijn website.

Beide wandelingen staan samen op één wandelkaart, welke je bij de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen kan bekomen voor slechts 2 euro. Het leuke aan de wandelingen is dat je ofwel kiest om elke wandeling apart te doen, ofwel kies je ervoor om beide wandelingen te combineren en dan wordt het een ganse dag lang genieten van de Vlaamse Ardennen.

Toen ik in Elsegem kwam, had ik het gevoel dat de tijd hier toch wel wat stil was blijven staan. Ik ben gewoon aan drukke wegen en files her en der, en hier zag je amper een wagen rijden. Voor de Sint-Mauruskerk kon ik mijn wagen kwijt op de parking, en vooraleer ik aan de wandeling begon, bracht ik eerst een bezoekje aan de kerk, waar ik toch wel even stil werd van het mooie interieur. Echt een aanrader wanneer je deze wandeling doet!

P1070848P1070841Langs een kerkwegel kom je naar de Pershoek, waar ik meteen een babbeltje maakte met een hele sympathieke mevrouw, die me er op wees dat het na regenval erg drassig kan liggen op de onverharde wegen; maar gelukkig was het de voorbije dagen droog geweest. Het is wel eventjes oppassen wanneer je de drukke baan moet kruisen om dan via landelijke wegen de Schelde op te zoeken.

Deze wandeling heeft enkele hoofdrolspelers die je onderweg één voor één vergezellen: vooreerst is er de golf- en countryclub waar je vol bewondering blijft kijken naar de mensen op het terrein; daarna is de Schelde je reisgezel en kan je net als ik even de dijk opstappen om vriendelijk te wuiven naar de voorbijvarende schippers, terwijl je geniet van de wijdse vergezichten die zich op de andere oever bevinden.

En als je denkt: mooier dan dit kan het niet worden, duikt plots het domein de Ghellinck op waar je uren kan genieten van de fauna en de flora; of uitrusten op één van de vele zitbanken die er voorzien zijn of je te goed doen aan een lekker streekbiertje of gerechtje in de cafetaria van het restaurant, terwijl de vissers aan de oever naast elkaar zitten en een poging wagen om een lekkere vis boven te halen.

Ook voor de kinderen is het hier aangenaam vertoeven, want hier staan enkele speeltuigen opgesteld waar ze naar hartelust kunnen spelen. Zonder dat ze het zelf beseften, was ik enkele kinderen aan het observeren en dacht ik meteen terug aan mijn eigen jeugdjaren en vroeg ik mezelf af, waar is de tijd naartoe?

Na een deugddoende rustpauze nam ik afscheid van enkele vissers en begon ik aan de terugweg naar de kerk in Elsegem. Opnieuw moest ik de drukke baan oversteken, dus is het hier eventjes oppassen, vooral als je met kinderen op pad bent; maar daarna verliep de wandeling weer langsheen autoluwe wegen richting dorp en eenmaal daar aangekomen stapte ik binnen in  de plaatselijke café tegenover de kerk, waar ik genoot van een lekkere blonde Ename; terwijl ik aan de praat ging met enkele lokale bezoekers.

Ik besefte dat de mensen hier heel gelukkig waren, iedereen kent iedereen en iedereen staat steeds klaar om een ander te helpen. Tevreden van een hele fijne uitstap stapte ik terug in mijn wagen en reed ik weer huiswaarts, wetende dat ik zeker nog terugkom naar dit stukje paradijs op aard!

Tips:

De Kouter fietsroute (48 kilometer) passeert doorheen het Domein de Ghellinck

De Sneukelfietsroute (35 kilometer) passeert eveneens doorheen het domein

Voor de mountainbikers is er de Mountainbikeroute Mario De Clercq

Een streekbiertje kan je drinken in het Brouwershuis, rechtover de kerk van Elsegem

Hier vind je alvast enkele sfeerbeelden.

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Ryckaert Gino.

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen!