Vooraleer ik deze fietsroute gedetailleerd aan jullie voorstel, wil ik even vermelden dat de Lieve, welke in de volksmond ook wel ’t Liefken wordt genoemd, een kanaal is dat Gent verbond met het Zwin bij Damme. Vandaag de dag bestaat de Lieve nog uit 4 stukken: 1e) het stuk tussen Damme en Moerkerke; 2e) het stuk dat tussen het Schipdonkkanaal te Stoktevijver en de Brugse Vaart in Evergem-Belzele ligt; 3e) het stuk dat je ziet tussen Meulestede en Wondelgem ziet en 4e) het kleine stukje in het centrum van de Arteveldestad tussen het Gravensteen en het Rabot.

Deze route van 46,3 kilometer start aan het Kasteelpark van Wippelgem, de romantische plaats om je fietsdag mee te starten en te eindigen. In de directe omgeving van het kasteel vind je voldoende parkeerplaats die trouwens ook gratis is. Van hier uit gaat je fietstocht in Evergem via landelijke wegeltjes richting Lievegem, het vroegere Waarschoot. Geniet van de plechtstatige herenhuizen in het licht glooiende Zomergem; en kom even tot rust in Lovendegem met zijn Kasteeldreef en talrijke kastelen.

De te volgen fietsknooppunten zijn:

41 – 40 – 38 – 31 – 37 – 34 – 30 – 28 – 15 – 13 – 9 – 7 – 61 – 6 – 10 – 12 – 22 – 23 – 25 – 32 – 34 – 37 – 44 – 45 en 41.

Bezienswaardigheden tijdens je fietstocht:

  • Kasteel van Wippelgem
  • de oevers van de Lieve
  • de talrijke kastelen in Lovendegem

Hapje en een drankje:

Logeertips:

Bron: Komen een Belg en een Hollander in het Meetjesland, een uitgave van de dienst Toerisme Meetjesland en dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.Dit boek kan je hier gratis bestellen.

Met dank aan de dienst Toerisme Meetjesland.
Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen.
Info betreffende de foto op deze pagina: © Ryckaert Gino.