P1070988P1070999Na maandenlang niet meer gefietst te hebben, omwille van mijn rugoperatie, was het gisteren eindelijk zover. De zon was volop van de partij, de batterij voor de elektrische fiets was opgeladen en ik, ik had er echt zin in om me te wagen aan de allereerste fietstocht.

Mijn keuze was vlug gemaakt, want ik wou een fietstocht doen in de streek waarbij ik van thuis kon vertrekken, daarenboven wou ik onderweg een afwisselend parcours afleggen, deels langs het water, deels door dorpskernen, deels langs akkers en weilanden en deels langs kastelen; en de enige fietstocht die daarvoor in aanmerking kwam was ‘De Lieve vertelt’, een thematocht doorheen het Meetjesland.

Deze fietstocht start normaal gezien in Waarschoot, waar je na het bezoeken van de Sint-Ghislenuskerk en de Priorij O.L.V. Ten Hove vertrokken bent voor een tocht van 40 kilometer over vlakke, en meestal autovrije wegen; al moet je hier en daar toch eens een drukke straat oversteken, dus daar is het even uitkijken. Ik besloot om van thuis uit te vertrekken, omdat ik dan in Belzele reeds kon genieten van de stilte langsheen de Lieve.

De Lieve vertelt is een fietstocht die je volop laat genieten van het prachtige landschap, de stilte en in mijn geval het noeste werk van de landbouwers, die volop bezig waren met hun akkers te bemesten, te ploegen en te eggen; een schouwspel dat, wanneer je in de stad woont, niet meer gewoon bent.

Ik nam dan ook regelmatig de tijd om hun werk vanop zekere afstand te aanschouwen. Gelukkig is de zware arbeid verdrongen door de machines die het werk toch wat lichter maken, maar de lange uren zijn nog volop aan de orde. Op zulke moment kan je niet anders dan respect hebben voor deze mensen die zorgen voor ons dagelijks brood en vlees.

Fietsen langs waterlopen zoals de Lieve, het Schipdonkkanaal, de Oude Kale, het Lievekanaal en het kanaal Gent-Brugge, bezorgen me steeds opnieuw die innerlijke rust waardoor je nog meer van het landschap gaat genieten. Af en toe stop ik even om wat uit te rusten aan één van de vele zitbanken of picknicktafels die alom aanwezig zijn.

P1080002P1080005Ook de vele kastelen onderweg weten me te bekoren, want ik weet dat elk kasteel een verhaal met zich meedraagt. Ik stel me dan ook de vragen zoals wie de oorspronkelijke bewoners waren, of er hevige veldslagen gewoed hebben, of er nog familieleden in leven zijn van de eerste bewoners, enz…

Wat ik enorm plezant vond aan deze fietstocht is de voortdurende afwisseling tussen akkers en weilanden, waterlopen, dorpskernen, kastelen en de bosrijke omgeving waar je doorheen fietst. Het verveelde me nooit en voor ik het goed en wel besefte was ik weer aan mijn startpunt in Waarschoot.

Enkele tips voor onderweg:

  • Hou er rekening mee dat de meeste horecazaken gesloten zijn op maandag
  • Na het verlaten van de dorpskern van Oostwinkel moest ik even af de fiets ten gevolge van werken op weg naar knooppunt 56
  • Bij de passage van Keigatbos op weg naar Oostwinkel moet je af en toe toch eens stevig op de trappers gaan staan, maar zoals ze zeggen: na iedere helling, komt een afdaling

Eten en drinken:P1080003

  • In Waarschoot 
  • In Vinderhoute
  • In Lovendegem
  • In Zomergem, mits een kleine afwijking op de route
  • In Oostwinkel
  • Mijn redder in nood en open op maandag: De Akkerhoeve met een gezellig buitenterras en een zeer uitgebreide kaart

Met dank aan de dienst Toerisme Oost-Vlaanderen!

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.