fietsen in het scheldelandVoor diegene die de dagelijkse sleur en de daaraan gekoppelde stress eens willen ontvluchten, kan ik deze fietsroute over een afstand van 48 kilometer, ten zeerste aanbevelen. Vertrekpunt is het gemeentehuis van Destelbergen, één van de 13 kastelen die je onderweg tegenkomt.

Hier is een ruime parking voorzien voor en in de nabije omgeving van het gemeentehuis, maar vergeet vooral niet om jullie blauwe parkeerkaart te zetten, welke recht geeft op een verblijf van 3 uur, zoniet riskeer je een geldboete van 25 euro.

Aan de achterzijde van dit kasteel ligt een prachtig wandelpark, je treft er onder andere het beeld van Reynaert de Vos en Bruin de Beer aan.

Van Destelbergen gaat het langsheen de oevers van de Schelde richting Heusden, waarna de kastelen uit de 18e en 19e eeuw elkaar in recordtempo opvolgen. Sommige zijn duidelijk zichtbaar, terwijl andere dan weer heel goed vesrcholen zijn, temidden van het vele groen van de daarbij behorende parken en dreven.

Pronkstuk van de kastelen vind je in de heksengemeente Laarne, hier vind je een middeleeuwse waterburcht en tevens één van de oudste, mooiste en best bewaarde kastelen die in Vlaanderen zijn overgebleven. Dit is zeker een bezoek waard door de middeleeuwse muurschilderingen in de kapel, die dateren uit de 14e eeuw; de 16e eeuwse wandtapijten en de wereldvermaarde zilververzameling Claude d’Allemagne.

Tussen Laarne en Kalken staan geen kastelen, maar de fietsroute brengt jullie door een landelijk gebied met merkwaardige hoeven en kapellen naar de Kalkense Meersen, een ingesloten natuurgebied met talrijke mooie wandelwegen.

Op de terugweg rij je opnieuw een stuk over grondgebied Laarne en Heusden, tot je dan na 48 kilometer weer op de startplaats bent aangekomen. Tot besluit kan ik nog zeggen dat de kastelenroute een hele mooie route is die je over landelijke en rustige, maar tevens ook veilige wegen van start naar eindpunt brengt; met onderweg een waaier aan bezienswaardigheden, zoals de kastelen uiteraard, de vele hoeven, de prachtige oevers langsheen de Schelde, de lommerrijke dreven, de historische gebouwen en natuurlijk het natuurgebied de Kalkense Meersen.

Om de honger te stillen of om de dorst te lessen zijn er verschillende mogelijkheden langsheen de route, zoals in:

Destelbergen:

 • ’t Buikske vol
 • Flavie & Co
 • Frituur Maurice, Frituur De Max, Frituur Friethuis
 • Pizzeria Italia, Pizzeria Etna

Heusden:

 • Stapsteen
 • Taverne Brittania
 • Familiepark Harry Malter

Laarne:

 • Brasserie ’t Steentje
 • Taverne Geoloketten

Kalken:

 • Café Sportvriend
 • Restaurant De Noteloze Notelaar

Info betreffende de foto op deze pagina: © Copyright Toerisme Provincie Antwerpen en de foto werd genomen door Rys Daniël

Met dank aan de dienst Toerisme Provincie Antwerpen