Bayernwald


Het dorpje Wijtschate ligt in de provincie West-Vlaanderen en is bekend dankzij de restauratie van de unieke Duitse site, Bayernwald, die de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog levend houdt.

Deze site bestaat uit twee Duitse luisterschachten, een loopgravenstelsel en vier bunkers. Om de site te betreden is er een wandelpad voorzien door de gerestaureerde loopgraven en her en der kom je, dankij de informatiepanelen, meer te weten over de oorlogsgebeurtenissen en het leven aan het front.

Tickets zijn enkel verkrijgbaar in de dienst Toerisme, Polenlaan 1, 8956 Kemmel. De site Bayernwald is gelegen in de Voormezelestraat langs het Croonaertbos in Wijtschate. Informatie kan je telefonisch bekomen op het nummer 057 / 45 04 55 of op de website: www.heuvelland.be.

De toegangsprijs voor volwassenen bedraagt 4 euro p.p.; indien je jonger bent dan 26 jaar, dan betaal je 1,5 euro p.p. en groepen beatlen 2,5 euro p.p.


The Pool of Peace


Een tweede herinnering aan de gruwel van de Eerste Wereldoorlog, is the Pool of Peace, welke zich in de Kruisstraat in Wijtschate bevindt. Deze is permanent en gratis toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Deze krater wordt ook de ‘Lone Tree Crater’ of de ‘Spanbroekmolenkrater’ genoemd; en is nu een stille getuige van de Mijnenslag of de Slag bij Mesen op 7 juni 1917. Met een diepte van 12 meter en een volledige diameter met rand van 129 meter is dit de grootste en meest indrukwekkende krater.

Meer info kan je telefonisch bekomen op het nummer 057 / 45 04 55 of op de website www.heuvelland.be.

Bron: De Groote Oorlog in de Westhoek.
Met dank aan de dienst Toerisme Westhoek.
Met dank aan de dienst Toerisme Heuvelland.

Info betreffende de foto op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.