Geraardsbergen aan jullie voorstellen zal niet echt nodig zijn, want wie zit jaarlijks niet voor de televisie gekluisterd wanneer het peloton zich een weg baant naar de top van de Muur tijdens de Ronde van Vlaanderen.

Bovendien ligt de stad ook nog eens in een hele mooie streek, de Denderstreek en tegen de Oudenberg aan, waardoor deze regio ook heel geliefd is bij de wandelaars en de fietsers.

Ditmaal stel ik jullie de Graalroute voor. Dit is een mooie fietstocht die start en eindigt in Geraardsbergen en goed is voor een afstand van 42 kilometer. Je wagen kan je gratis kwijt op de parking aan de Vesten, vooraleer je op zoek gaat naar knooppunt 81, het eerste knooppunt van deze fietsroute.

Daarna volg je de volgende knooppunten, welke je in een lusvorm weer naar je startpunt brengen: 83 – 88 – 54 – 97 – 93 – 95 – 96 – 92 – 91 – 94 – 47 – 68 – 12 – 15 – 23 – 19 – 24 – 28 – 77 – 79 – 82 – 81.


Glooiende landschap en pittoreske plaatsen.


Onderweg heb je de mogelijkheid om de fietsroute wat in te korten wanneer er eventueel kinderen zouden meefietsen. Dat kan aan knooppunt 96, waar je via knooppunt 85 rechtstreeks naar knooppunt 79 wordt geleid, om daar dan verder te fietsen zoals hierboven beschreven staat. In totaal heb je dan bijna 29 kilometer gefietst. Aan jullie de keuze.

De grote fietstocht brengt jullie van uit Geraardsbergen naar Goeferdinge, Zalardinge, Everbeek-Beneden, Everbeek-Boven, Parike, Nederbrakel, Elst, Michelbeke, Sint-Maria-Oudenhove, Sint-Maria-Lierde, Hemelveerdegem, Sint-Martens-Lierde en Nederboelare weer naar Geraardsbergen. Kortom, je ontdekt al fietsend het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen en ontdekt pittoreske plaatsen waar je heerlijke lokale gerechten kan ontdekken.

Enkele bezienswaardigheden onderweg zijn:

  • de stad Geraardsbergen met zijn Manneken Pis en -museum; de mooie jachthaven; het prachtige stadhuis, de crypte met het prachtige schrijn van de heilige Macharius 
  • de luciferfabriek Union Allumetière in Overboelare
  • de Sint-Mariakerk in Zalardinge
  • Ten Bosse en de Valkenberg in Nederbrakel, beide gekend uit de Ronde van Vlaanderen
  • de Sint-Sebastiaankerk in Michelbeke, met tal van kunstschatten
  • de Berendries in Sint-Maria-Oudenhove, eveneens gekend uit de Ronde
  • de Sint-Maria-Magdalenakerk in Sint-Maria-Lierde, met een doopvont uit de 15de eeuw
  • het Geutelingenmuseum in Elst

Je dorst lessen en of een hapje eten kan hier:

Bron: Plan Bier – 7 routes langs brouwers en kroegen.

Met dank aan de dienst Toerisme Vlaamse Ardennen.

Info betreffende de foto op deze pagina: © Ryckaert Gino.