Elk jaar opnieuw kijken we uit naar het seizoen van de asperges, beter gekend als het witte goud dat moeder Aarde voortbrengt. De periode start medio april en loopt bijna ten einde, namelijk op 24 juni, het feest van Sint-Jan. Tijdens het aspergeseizoen zijn er overal verschillende horecazaken die verrukkelijke gerechten op de borden toveren.

Naast de aspergeroute kan je ook genieten van een culinaire fietsroute, waarbij vier horecazaken je onderweg achtereenvolgens een aperitief, een voorgerecht, een hoofdschotel en een dessert voorschotelen. De deelnamebrochure met vouchers kan je kopen bij Toerisme Klein-Brabant-Scheldeland, ‘Het Landhuis’, Boomstraat 1, 2880 Bornem, tel. 03 / 899  28  68.

De aspergeroute heeft een afstand van 40 kilometer en is in een lusvorm samengesteld. Starten kan je doen op twee verschillende plaatsen:
– Hof van Coolhem, Coolhemstraat 64, 2870 Puurs
– Toerisme Klein – Brabant – Scheldeland, ‘Het Landhuis’, Boomstraat 1, 2880 Bornem

Door middel van de rechthoekige wit-groene bordjes met knooppuntnummers te volgen, raak je onderweg de weg nooit kwijt. Het is echter wel raadzaam om een kaart van het Scheldeland mee te nemen. Dat is steeds handig wanneer er onderweg een bordje zou ontbreken of wanneer je de route zou willen inkorten, of even van de route wil afwijken.

Wanneer je start aan het Hof van Coolhem, moet je de volgende knooppunten volgen: 37 – 82 – 84 – 85 – 88 – 81 – 80 – 40 – 02 – 01 – 36 – 37
Start je aan Het Landhuis in Bornem, dan moet je de volgende knooppunten volgen: 40 – 02 – 01 – 36 – 37 – 82 – 84 – 85 – 88 – 81 – 80 – 40

Bestel hier je gratis fietskaart.

Fraaie bezienswaardigheden onderweg zijn:

  • Hof van Coolhem, waar de allereerste ‘Asperges de Calfort’ aangeplant werden
  • Centrum van Bornem met het imposante Landhuis en de Onze-Lieve-Vrouw-en Leodegariuskerk
  • Wondermooie ‘wielen’ welke het resultaat zijn van talrijke dijkbreuken tijdens grote overstromingen
  • Domein en kasteel d’Ursel in Hingene
  • Fort van Breendonk

Info betreffende de foto: © Copyright Toerisme Provincie Antwerpen en de fotograaf van dienst is Van den Bossche Sarie