Vandaag vond ik in mijn boekenkast een gids waarin de 50 mooiste knooppuntenroutes in Vlaanderen beschreven staan. Deze gids werd uitgegeven door Lannoo in 2011 en ligt, voor zover ik weet, niet meer in de boekhandel. Dat is echt jammer, want er staan heel wat pareltjes in zoals deze fietstocht die flirt met de grens tussen Vlaanderen en Nederland.

Starten doe je in Boekhoute, dat ooit een vissersdorp aan zee was; en nu een dorp in de polders is. De garnaalschuit Isabella BOU8, welke je naast de kerk vind, is een ideale startplaats voor een tocht van 32,1 kilometer over rustige en landelijke wegen, langsheen de polders en de kreken van het noordelijke Meetjesland.

Neem zeker de tijd om voor of na je fietstocht een bezoek te brengen aan de Dienst Toerisme en het Visserijmuseum, welke ondergebracht zijn in het ‘Bezoekerscentrum Boekhoute’. In het museum wordt het vroegere vissersleven belicht, en kom je ook meer te weten over de plaatselijke geschiedenis.

Om je tocht probleemloos uit te voeren volg je best deze knooppunten: 54 (volg de wegwijzer richting Watervliet) – 53 – 57 – 60 – 46 – 44 – 45 – 47 – 48 – 49 – 89 – 88 – 86 – 91 – 51 – 50 (richting Boekhoutedorp).

Belangrijk om even te vertellen is dat de Isabellawatering verwijst naar aartshertogin Isabella, die eerst samen met haar echtgenoot aartshertog Albrecht, en later alleen als landvoogdes de plak zwaaide in de tijd dat het afwateringskanaal werd aangelegd.

Voor een hapje en een drankje kan je terecht bij:

Langer blijven in deze mooie streek kan bij:

Bron: De 50 mooiste Knooppuntenroutes in Vlaanderen

Met dank aan Bezoekerscentrum Boekhoute en de Dienst Vrije Tijd – Toerisme Assenede

Info betreffende de foto’s op deze pagina: © Copyright Ryckaert Gino.